שלום! ביממה האחרונה שמתי לב לגידול ניכר במספר המבקרים בבלוג (ברוכים הבאים!), כנראה הודות לקישור מבלוג בשם Velvetunderground מאת דבורית שרגל (ועל כך אני מאוד מודה לה). למרבה הצער, מרבית המבקרים החדשים אינם מגיעים למאמרים היותר מעניינים שפירסמתי במהלך השנה האחרונה. לשם כך אני רוצה לרשום רשימה קצרה שתהווה מעין "מדריך לכלכלן המתחיל".
לאן הגעתי?
הבלוג "מבוא לקלקלה" שם לעצמו למטרה להציג לקוראיו את יסודות האסכולה האוסטרית בכלכלה. מדובר בגישה אלטרנטיבית לכלכלה הקיינסיאנית השלטת כיום באקדמיה ובפוליטיקה. האסכולה האוסטרית מסבירה באופן פשוט והגיוני את הסיבות למשבר הכלכלי העולמי, מבהירה לנו מדוע השיטות שבהן נקטו ממשלות העולם על מנת להתמודד עימו רק הרעו את המצב עוד יותר, ומציעה לנו גם תקווה לעתיד טוב יותר של חירות ושגשוג. לפיכך המאמר שהכי כדאי לקרוא בתור מבוא הוא "הקלקלן הראשי", אודות ג'ון מיינרד קיינס, והתיאוריה הכלכלית השגוייה שהוא הגה, אשר מאמללת את כולנו עד עצם היום הזה.
למה אנחנו שרויים במשבר כלכלי?
בשנת 2008 פרץ המשבר הכלכלי שממנו אנחנו סובלים עד היום. על מנת להבין כיצד נקלענו אליו יש צורך להביט מעט אחורה. המאמרים "זרעים של משבר" ו"לתקן שעון בעזרת פטיש" מספקים תובנות חשובות אודות המצב הכלכלי העולמי השורר בימינו. הצצה אל המתרחש בזירה העולמית הכרחית על מנת להבין מדוע התפתחה במדינת ישראל בועת נדל"ן, ומדוע הסוף כלל אינו נראה באופק.
אינפלציה, דפלציה, ומה שביניהן.
בהמשך, אני מציע ללמוד כמה מונחים בסיסיים בכלכלה בעזרת מאמרים המציגים אותם באופן ברור ונגיש לכל. המאמר "על דגים וקונכיות" מספק הקדמה מצויינת לנושא, בעזרת משל חביב אודות כפר דייגים. למי שרוצה להעמיק בנושא מומלץ לקרוא גם את "קללת האינפלציה", את "נו, אז איפה האינפלציה?", וגם את "העיתון דווקא לא משקר", אודות האופן שבו מדד המחירים לצרכן ממעיט בהערכת האינפלציה.
מהו כסף?
אף על פי שכולנו משתמשים בכסף באופן יומיומי, ומקדישים את מרבית חיינו כדי להשיגו, כסף הוא עדיין מושג שמרבית האנשים כלל לא מבינים (כולל הכלכלנים שבינינו…). סדרת המאמרים המתחילה ב"איך נוצר כסף לראשונה" מספקת תובנות אודות האופן שבו נולד הכסף, וכיצד הושחת בהדרגה עד למצב שבו שאנו שרויים כיום.
העולם האבסורדי שבו אנחנו חיים
לבסוף, ברצוני להמליץ לכם לקרוא את "בארמון האשליות", אשר כתוב כסיפור אגדה. מאמר זה ממחיש היטב את המצב הכלכלי האבסורדי שבו אנו חיים כיום, שבו כל חסכונותינו מבוססים על חוב של מישהו אחר, וסך ההתחייבויות גדול מסך הנכסים.
קריאה מהנה!
תודה רבה אורן, זה בדיוק מה שחיפשתי. המאמרים שלך מעניינים וההסברים ברורים וקלים להבנה, פשוט כתיבה מצויינת.