אין דרך יותר קולעת לתאר את השבועיים האחרונים בבורסות העולם מאשר ״מרחץ דמים״. מדי יום איבדו המדדים המובילים בין שניים לשלושה אחוזים, לא עוצרים לרגע בדרכם התלולה מטה. המשקיעים אשר הורגלו מזה שנים ששוק המניות רק עולה, הוכו בתדהמה. חלק מהם נתקף בפאניקה ומיהר למכור את אחזקותיו. היתר עדיין חיים באשליות כאילו מדובר בתיקון קטן אשר תכף יחלוף, וכי למעשה מדובר בהזדמנות חד פעמית לרכוש את המניות האהובות עליהם בזיל הזול.
מי שדווקא לא הופתעו מן המתרחש הם קוראי הבלוג ״מבוא לקלקלה״, אשר זכו לאזהרה מבעוד מועד. כזכור, בתאריך 29/10 פירסמתי ניתוח טכני של מדד ה-S&P500, במסגרתו חזיתי לא רק את עצם בואה של המפולת, אלא את מסלולה המדוייק. אני מקווה שתצוגת תכלית זו תיישב אחת ולתמיד את הדיון בדבר נחיצותו של הניתוח הטכני, ככלי משלים לניתוח הפונדמנטלי, על מנת לזהות מגמות בכלכלה העולמית.
אבל המתרחש בבורסה כלל אינו הסיבה בגללה התיישבתי לכתוב. נושא שיותר דחוף לי לעסוק בו הוא מחיר הזהב, אשר מבלי שאיש יבחין הולך וקרב לנקודת מבחן קריטית. בפעם האחרונה שכתבתי אודות הזהב, היה זה דווקא על מנת להזהיר מפני אפשרות למפולת במחירו. היות ובעבר המלצתי עליו בתור אפיק השקעה, הרגשתי חובה להנמיך את ציפיות הקוראים לגבי מחירו בעתיד הקרוב. למען הסר ספק, לרגע לא חדלתי להאמין בזהב כאמצעי יעיל להתגוננות בפני אינפלציה, אך חששתי כי יחלפו שנים ארוכות בטרם ערכו האמיתי יתגלה. אולם כעת ישנם סימנים כי הפסימיות שלי היתה מוגזמת. אם בימים הקרובים מחיר הזהב יעמוד במבחן אשר ניצב בפניו, יתכן ודרכו סלולה לשיאים חדשים.
הביטו בבקשה בגרף אשר לפניכם, המתאר את מחיר הזהב השבועי מאז שנת 2008. כזכור, מה שהניע אותי לפרסם את האזהרה הנ״ל היתה שבירה של קו המגמה העולה אשר תמך במחיר הזהב בין השנים 2016-2018 (הקו הוורוד). אך אם נחבר את נקודת השפל של שנת 2008 עם השפל של 2016, נגלה כי ישנו קו מגמה עולה נוסף, מתון יותר, אשר עד עתה התעלמתי מקיומו (הקו הכחול). ניתן לראות כיצד במהלך הקיץ האחרון מחיר הזהב צלל לזמן קצר מתחתיו, אך בסגירה שבועית מחיר הזהב החזיק מעמד מעל לקו זה, ומצא בו תמיכה. על פי עקרונות הניתוח הטכני הדבר מבסס את מעמדו כקו המגמה המרכזי. עצם העובדה שהוא קיים למעלה מעשור מעניקה לו משנה תוקף.
להזכירכם, שרטוט של קו מגמה על גבי הגרף אינו דומה לקריאה בקפה או בקלפי טארוט. אנו טוענים שקו זה מייצג את המחיר ההוגן בעיניה של קבוצת משקיעים מסויימת (נקרא לה קבוצה א׳). כל עוד שהמחיר נמצא מעל לקו הם אינם רוכשים זהב משום שהם תופסים אותו כיקר מדי, אולם ברגע שבו הוא מתקרב לקו המגמה הם מרגישים שמדובר במחיר מציאה ומצטרפים אל השוק. הביקוש החדש שהם מזרימים תומך במחיר ואינו מאפשר לו לרדת עוד. יתכן ומשקיעים אלו מודעים לקיומו של קו המגמה משום שהם עצמם נעזרים בניתוח טכני (ובמקרה זה מדובר בנבואה המגשימה את עצמה), ויתכן גם שהם מגיבים אליו באופן תת-מודע. בכל מקרה, אין עוררין על כך שהמפולת במחיר נבלמה בדיוק על קו זה בשלוש הזדמנויות שונות, והסבירות לכך שמדובר במקריות שואפת לאפס.
למרות כל האמור לעיל, קו המגמה אשר זה עתה נשבר (הקו הוורוד) עדיין ישנו. עקרונות הניתוח הטכני קובעים כי קו תמיכה שבור מהווה מעתה ואילך התנגדות. ההסבר לכך הוא שקבוצת משקיעים אחרת (נקרא לה קבוצה ב׳) ראתה דווקא בו את המחיר ההוגן, וכעת משנשבר הם מאוכזבים ומודאגים, וינצלו כל הזדמנות שבה המחיר מתקרב חזרה אל קו המגמה השבור על מנת למכור את אחזקותיהם. לפיכך, על מנת להוכיח שכוח הקנייה של קבוצה א׳ גדול מכוח המכירה של קבוצה ב׳, אנו רוצים לראות את המחיר חוצה באופן ברור את קו המגמה הוורוד ומחזיק מעמד מעליו. במילים אחרות – על מנת להוכיח את עצמו, מחיר הזהב צריך לזנק מעל 1280 דולר ולהישאר שם לפחות לסגירה שבועית. אם יצליח, הוא עשוי לטפס במהירות ולקרוא תיגר על השיא של 2018, באזור ה-1360 דולר. אם יכשל, יאלץ לסגת חזרה לאזור ה-1200 דולרים, ופעם נוספת לנסות למצוא תמיכה בקו הכחול. זוהי המהות של הניתוח הטכני – הוא יכול לשרטט עבורנו את המסלולים האפשריים, אך אינו יכול להבטיח לנו באיזה מהם המחיר יחליט לנוע.
אילו סימנים נוספים אנו יכולים לחפש על מנת להבין מהי המגמה? ובכן, מבחינה היסטורית, כל ראלי משמעותי במחיר הזהב נלווה בראלי מקביל וחזק יותר במחיר הכסף (סילבר). במילים אחרות, על מנת לאושש את הטענה בדבר ראלי מתהווה במחיר הזהב, אנו מצפים לראות ירידה עקבית ומתמשכת ביחס המחירים בין שתי המתכות הללו (Gold Silver Ratio). בעשורים האחרונים יחס זה נע בין 80 (קורה בד״כ כאשר מחיר הזהב בשפל) ובין 30 (קורה בד״כ כאשר מחיר הזהב נמצא בשיא). בעת כתיבת שורות אלה היחס עומד על 87, שיא שכמותו לא ראינו מאז המפולת ההיסטורית של 2008.
סימן תומך נוסף שנרצה לראות על מנת לדעת בוודאות שמחיר הזהב פונה צפונה הוא שמניות כורי הזהב ממריאות בהתאם. מדד טוב למחירן של מניות כורי הזהב היא תעודת הסל GDX, אשר מחזיקה סל מניות של הכורים הגדולים והמובילים. לעיתים מניות הכורים מפגרות אחרי מחיר הזהב במשך זמן מה (ואז נהוג לאמר שהכורים ״אינם מאמינים״ לראלי, וסבורים שמדובר במהלך קצר טווח ותו לא). אולם על פי רוב נצפה לראות זינוק במניות הכורים כאשר מחיר הזהב מטפס, משום שהדבר מגדיל באופן דרמטי את שולי הרווח של חברות אלו. אך יש להיזהר, לעיתים מניות הכורים מגיבות לאירועים אחרים מאשר מחיר הזהב. כך למשל מניות הכורים עשויות לזנק בתגובה לירידה במחיר הנפט (משום שדלק הוא אחת ההוצאות המרכזיות הכרוכות בכריית זהב), או להגיב למגמה הכוללת בשוקי המניות. לאחרונה ראינו את מחיר תעודת הסל GDX מטפס באופן נאה, אולם היא מתקשה לחצות את קו המגמה היורד אשר מהווה עבורה התנגדות מאז השיא של שנת 2016, ולפיכך הסימן הזה נמצא עדיין בסימן שאלה. למען הסר ספק, אני אינני ממליץ לציבור הרחב לרכוש מניות של חברות כרייה, משום שמדובר בהשקעה מאוד מסוכנת וספקולטיבית, ויש צורך בידע רב על מנת להיכנס אליה מבלי להיכוות.
עד כאן לגבי ניתוח טכני, וכעת נדון בקצרה במשמעות הדברים. אם המפולת לה אנו עדים בבורסות מעידה על כך שהמשבר העולמי התחדש, וכי אנו נמצאים בפתחו של מיתון, הרי שאנו מצפים תחילה לצניחה חדה במחיר הזהב (אשר יבטא את הירידה המיידית בביקוש התעשייתי), ורק לאחר מכן לראלי גדול ומרהיב (בעקבות החזרה למדיניות מוניטרית מרחיבה שהבנקים המרכזיים צפויים לבצע). אבל (!) יתכן וכבר ראינו את הירידה הראשונית שזה עתה תיארתי, וכי המפולת הגדולה במחיר הזהב אשר חווינו בקיץ האחרון בישרה בעצם על בואו של המיתון. במקרה כזה מחיר הזהב המאמיר כבר מבטא את ציפיות המשקיעים לסיום תהליך העלאת הריבית. כך שמבחינה פונדמנטלית אנו נמצאים כרגע עדיין בחוסר וודאות. ישנה גם אפשרות נוספת, פחות סבירה לדעתי, והיא שהמפולת בבורסות כלל אינה מבשרת על מיתון, וכי לאחר שהפאניקה תחלוף נגלה שמצב הכלכלה העולמית אינו כה קשה כפי שחשבנו. במקרה כזה מחיר הזהב יכול להמשיך ולדשדש במשך שנים ארוכות. כאמור, זוהי אפשרות בלתי סבירה בעיני, משום שמחיר הנפט הצונח מעיד כאלף עדים על ההאטה הגלובלית ההולכת ומחריפה.
למרות המצב העגום, אני מאחל לכל הקוראים שנה אזרחית טובה ומאושרת. מי יתן ותדעו להפיק לימונדה מן הלימונים שהחיים מזמנים לנו!
אזהרה: הח"מ אינו בעל רישיון ייעוץ השקעות או כל רישיון פיננסי אחר. התכנים באתר זה אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם. כל המסתמך על המידע באתר מבלי להיוועץ באיש מקצוע עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.
הי אורן,
ניתוח נהדר!
מדהים שביום שפירסמת את זה, עלו המדדים ב5% ויותר! כך שאם היית מחכה עוד יום יכולת לצרף את מגמת העליה האחרונה אותה תארת בגרף. גם אני צופה שמדובר ב"מלכודת שוורים", שנועדה למשוך את הפרייארים שחושבים שהעליה הגדולה בהיסטוריה תעצר ב"שוק הדובי" הקצר בהיסטוריה.
בין אם אלה צודקים או לא, הסיכויים, בכל אופן, נגדם.
מעניין לראות אם התקופה האחרונה תאשרר את הניתוח שלך לגבי מדד הs&p.
הזהב בחן את רמת המחיר של 1280$, שעליה אתה מסתכל כנקודת ההתנגדות, וירד חזרה ל1270$ (אחרי הראלי במניות) – כך שגם בגזרה הזאת יהיה מעניין.
יותר מהמחיר בדולרים מעניין אותי המחיר בשקלים שכן הדולר התחזק בכמעט 8.5% מול השקל מתחילת השנה – וכרגע הוא "מפצה" על ירידה דולרית.
עוד נקודה מעניינת היא הsilver שסוף סוף עלה מעל הרף של ה-15$! אחרי הצניחה באוגוסט.
בנוגע ליחס הסילבר/זהב. לא בטוח שהבנתי אותך. היחס 87 (כסף לזהב) הגבוהה מתאר מצב בו הסילבר מוערך נמוך, היסטורית, ולא הזהב – ולכן הזהב יקר ולא נמוך במונחים של כסף. לכן ההערכות הן שדווקא לכסף יש יותר "לאן לעלות"..אם וכאשר..
אחלה מאמר. כל הכבוד על תזמון האזהרה באוקטובר 😉
תודה רבה על הפרגון (שהוא תופעה נדירה במחוזותינו…).
הזהב אכן בחן את רמת ה-1280 דולר ונסוג לאחור, ממש בשעה שהשלמתי את המאמר הנ״ל. אך עוד לא אפסה התקווה שהוא יתגבר על ההתנגדות הזאת. לעיתים הדבר דורש כמה ניסיונות, כך שיש להמתין ולראות מה יקרה בימים הקרובים.
לגבי היחס בין מחיר הזהב למחיר הכסף: כאשר היחס הזה עומד 87, הדבר אכן מבטא שפל במחיר הכסף לעומת הזהב. לפיכך אנו מצפים לראות את היחס @יורד@ בתור אשרור לראלי מחודש במחיר הזהב, משום שראלי כזה מתאפיין על פי רוב בכך שמחיר הכסף מטפס מהר יותר ממחיר הזהב. תיאורטית, היחס יכול לרדת גם כאשר מחיר הזהב יורד ומחיר הכסף נשאר בעינו (או לפחות יורד פחות), אך הניסיון ההיסטורי מלמד שזה פחות סביר.
מגיב רק כדי להצטרף ולומר שאכן מאמר טוב אני לא מרבה להגיב אבל בודק מדי פעם כדי לראות אם ישנה פנינה חדשה שעוד לא יצא לי לקרוא תמשיך כך!
השוק והכלכלה מתים. צפו למחסור חמור במזון, מים וחשמל
אם היה כסף בניתוח טכני לא היית יושב לכתוב פה אלף מילה.
וכמו שאמרו פעם גם שעון מקולקל
אז אל תפעל לפי ההמלצות שלי.
אתה ממש לא חייב.
פינגבק: לקראת יום פקודה | מבוא לקלקלה·
פינגבק: לשקול את הבלתי יאמן | מבוא לקלקלה·
פינגבק: בניגוד לכל הגיון | מבוא לקלקלה·