לשקול את הבלתי יאמן

blow off topהאם אתם זוכרים את הניתוח הטכני שפירסמתי לפני זמן לא רב, אשר דן בתרחישים אפשריים עבור מדד ה- S&P500? טענתי שאנו שרויים במה שמכונה ״מלכודת שוורים״, שבמהלכה מדדי המניות ינסו לשוב ולטפס מעל לקווי המגמה השבורים, וכי במידה ויכשלו אנו צפויים לראות את המפולת מתחדשת במשנה עוז. לנגד עיני ראיתי שני תרחישים, בראשון מדד ה-S&P500 יכשל כבר ברמת ההתנגדות של 2600 נקודות. תרחיש שני אשר נראה היה סביר באותה מידה, היה כי הוא ימשיך לטפס מעבר לכך, אך יתקל בהתנגדות בממוצע הנע של חמישים הימים, לאחר מכן בממוצע הנע של מאתיים הימים, ולבסוף בקו המגמה העליון של מה שכיניתי ״התעלה הדובית״. הייתי תחת הרושם שההתנגדות הזאת תכריע אותו, וכי בסופו של דבר הוא יאלץ לשוב לקרקע המציאות. לבסוף, ציינתי תסריט שלישי, שבו המדד יצליח להתגבר על כל המכשולים הללו, ויקבע שיאים חדשים, אך תסריט זה היה כה בלתי סביר בעיני, שכלל לא טרחתי לציין אותו על גבי הגרף. ובכן, הגיע הזמן לשקול את הבלתי יאמן.

אמש, מדד ה-S&P500 חצה את הממוצע הנע של מאתיים הימים. הוא אמנם התפתל כהוגן סמוך לקו הזה, מה שמאשר את טענתנו כי לקווים כאלו ישנה חשיבות. אך לבסוף חצה אותו כמו סכין חם דרך חמאה. לנוכח תצוגת העוצמה הזאת אנחנו חייבים לשאול את עצמנו אם דבר מה מהותי השתנה בשוק, ולעדכן את התחזית שלנו בהתאם. האם בחודש האחרון כלכלת העולם החלה לפתע פתאום לפרוח? לא. ההפך הוא הנכון. הנתונים מראים שכלכלת העולם דווקא מאטה. מלחמת הסחר בין ארה״ב ובין סין אינה קרובה לפיתרון. מדד ה-Baltic Dry, אשר עוקב אחרי נפח התעבורה הימית, התמוטט לאחרונה, מעיד על כך שהסחר הבינלאומי דועך. נתוני הייצור התעשייתי בגרמניה מאכזבים, וכלכלת איטליה נכנסה רשמית למיתון. אך כפי שאנחנו רואים, כל הנתונים הללו אינם עושים רושם על הבורסה בארה״ב. אז מהו הגורם אשר השתנה והחזיר את וול סטריט לאופוריה? אוה, כמובן. היה זה מר ג׳רום פאוול, אשר קיים בסוף ינואר מסיבת עיתונאים ובה שינה כיוון, והבטיח למתן את צימצום המאזן של הפד.

כפי שהסברנו אינספור פעמים, הסיבה היחידה בגללה הבורסה גאתה כל כך בשנים האחרונות היא מבול הכסף הזול מכיוונו של הפד. מאז שפאוול נכנס לתפקידו הוא ניסה לעצור את המבול הזה, בעזרת העלאת ריבית ומכירה הדרגתית של אגרות החוב שהבנק המרכזי של ארה״ב צבר בעשור האחרון. אך כפי שאנו רואים, כל ניסיון שכזה מאיים למוטט את הבורסה. היות והפד אינו מוכן להרשות לזה לקרות, ידיו למעשה כבולות. הוא חייב להמשיך ולהדפיס כסף חדש יש מאין, לא משנה מה יקרה. מכאן אנחנו למדים שגורלו של הדולר נחרץ, ואפילו אם כרגע הוא נראה לנו חזק בהשוואה למטבעות כגון היורו או היין היפני, הרי בטווח הארוך הוא צפוי לאבד מכוח הקנייה שלו, והאינפלציה צפויה להרים את ראשה. אינדיקציה ברורה לכך היא העוצמה שאותה מפגין לאחרונה הזהב, אשר חצה את האזור הקריטי שבין 1280-1300 דולרים, ומחזיק מעמד יפה למרות חוזקת הדולר.

מהו אם כן התסריט הבלתי יאמן עבור הבורסה? אנחנו כעת רואים סיטואציה שבה מדדי המניות יפרצו את רמות ההתנגדות האחרונות העומדות בפניהם ויקבעו שיאים חדשים. במקרה כזה הם עלולים להיכנס למה שמכונה מסלול ״פראבולי״, ולטפס תוך זמן קצר במאות אחוזים (!). תופעה כזו אופיינית לשיא של בועה ספקולטיבית, ומלווה בהיסטריה המונית. הציבור אשר ישתכנע סופית שאין למניות שום סיכוי לרדת, יאבד כל רסן ויתנפל על הבורסה מבלי להקדיש לכך רגע של מחשבה. אך בה בשעה שמדדי המניות ימריאו מבחינה נומינלית, הם עלולים לצלול מבחינה ריאלית, משום שהמטבע שבו הם נקובים יאבד מכוח הקנייה שלו אף מהר יותר. לפיכך אל תניחו לכותרות לסחרר את ראשכם. עקבו אחר מדדי הסחורות על מנת להבין מה באמת קורה.

6 תגובות ל-“לשקול את הבלתי יאמן

  1. האם ייתכן מצב שבו לפחות בטווח הקצר הדולר ממשיך להתחזק לא בגלל שהוא במצב כל כך טוב אלא בגלל שכל שאר העולם במצב גרוע יותר?. רוב הציבור ברוב המדינות שכח את המהות של הזהב ולא תופס אותו ככסף עדיין ולכן לרובם אין לאן לברוח במקרה של חרום מאחר ולמרות שהדולר במצב לא טוב האמון שלהם במטבעות של המדינות שלהם יכול להיות נמוך יותר מהאמון בדולר שנתפס עדיין כנכס מבטחים למרות שהוא לא באמת כזה.
    כמו כן יש ביקוש לדולרים בכדי לשלם חוב שמתומחר בדולרים.
    ובנוסף בכדי לקנות זהב צריך דולרים.
    יש הרצאה של ברט גונסון והיא מעניינת גם אם לא בטוח שהוא צודק

    • שלום עידן –
      אני מכיר היטב את ״תיאוריית המילקשייק״ של ברנט ג׳ונסון, ואפילו התכתבתי איתו לא מזמן בנושא. הוא טוען שבטווח הקצר עד הבינוני הדולר עתיד להפגין חוזקה, פשוט משום שארה״ב היא השוק החזק ביותר בעולם והשקעות זורמות לארה״ב מכל שאר העולם (או כפי שהוא מתאר זאת בציוריות, לארה״ב יש את הקש הכי ארוך, והיא שותה לכולם את המילקשייק). זאת טענה שאני לא מסוגל להתווכח איתה, ויתכן שיש בה אמת.
      לעומת זאת הוא טוען טענה אחרת שאני ממש לא מסכים איתה, כביכול גרעונות העתק של ממשלת ארה״ב תורמים לחוזקת הדולר, משום שעל מנת לממן אותם היא מנפיקה כמות שיא של אג״ח, והדבר מקטין את היצע הדולרים במחזור. לדעתי זה ממש לא נכון, משום שברגע שממשלת ארה״ב מקבלת את הדולרים האלה מציבור החוסכים היא מייד מבזבזת אותם על סחורות ושירותים, חלק ניכר מהם מן הסתם מיובאים, ובאופן זה מגדילה הן את היצע הדולרים בשוק העולמי והן את המהירות שלהם.
      מומחה נוסף אשר מצטרף לברנט ג׳ונסון בנושא זה הוא ג׳פרי סניידר מ״אלהמברה קפיטל״, אשר את תיאוריית היורו-דולר שלו ניסיתי ללמוד בזמנו ולא ממש הצלחתי להבין (אני מודה, זה כמו סינית בשבילי). מומחה שלישי אשר מתנגד לשניים אלו וטוען שהדולר צפוי להיחלש הוא לוק גרומן, שאני ממליץ לך להקשיב לו.

      בשורה התחתונה, הדולר מפגין עוצמה שלא ציפיתי לה. ההגיון אומר שלנוכח העובדה שהפד רומז על סיום תהליך ה-QT, על ביטול העלאות ריבית מתוכננות ואפילו על שימוש עתידי ב-QE בתור כלי מדיניות סטנדרטי, הדולר צריך היה להיחלש. ההגיון גם אומר שלנוכח נתוני המאקרו החלשים מאוד בארה״ב (ירידה במכירות קמעונאיות, ירידה בייצור תעשייתי) הבורסה צריכה היתה לרדת וזה לא קורה. אז כנראה ששוק ההון האמריקאי לא פועל לפי ההגיון (לפחות לא לפי ההגיון שלי).

  2. אבדוק את ההמלצות שרשמת תודה אני מקשיב גם לפיטר שייף שגם מתנגד וחושב שהדולר הולך להיחלש. שניהם מסכימים בסופו של דבר על כך שהשווי של הזהב יתומחר מחדש כלפי מעלה הם רק חולקים על הדרך שהדולר יצעד בה עד שזה יקרה. בכל מקרה הפד הכניס את עצמו למילכוד רציני עדיף היה לו להגיד שהוא יכול לעלות ריביות אם הוא רוצה ולא להעלות באמת מאשר לנסות להעלות ריבית ולהוכיח לכולם שהוא לא יכול להגיע ליעד שהוא קבע ,מבלי לפוצץ את הבועה הזו, ולהתקפל(או להראות סימנים בינתיים) באמצע הדרך.

  3. פינגבק: המחסום האחרון | מבוא לקלקלה·

  4. פינגבק: התנגשות חזיתית | מבוא לקלקלה·

  5. פינגבק: באש ובמים | מבוא לקלקלה·

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s