החדשות הרעות לגבי מצב הכלכלה העולמית לא מפסיקות להיערם. לאחרונה שמענו שהמכירות הקמעונאיות בארה״ב צנחו בשיעור של 1.2%. היתה זו הצניחה החדה ביותר מאז שנת 2009, בעיצומו של משבר הסאב-פריים. הנתון הזה בולט לרעה במיוחד היות ודצמבר ידוע כחודש הקניות לקראת חג המולד, ומשווקים רבים עושים בו את מרב הרווח השנתי שלהם. לאחר מכן התבשרנו שהייצור התעשייתי בארה״ב צנח בשיעור של 0.6% ביחס לחודש הקודם, וזאת במיוחד כתוצאה מירידה של 8.8% בייצור רכבים. גם כאן, זוהי הירידה החדה ביותר מאז משבר הסאב-פריים. כפי שסיפרנו לכם בעבר, אמריקאים רבים ניצלו בשנים האחרונות את תנאי המימון הנוחים על מנת לרכוש רכבים שאין באפשרותם לשלם עבורם. כעת, כאשר הכלכלה נכנסת להאטה, הם מתקשים לעמוד בתשלומים החודשיים, והביקוש לרכבים חדשים סובל בהתאם. לאחר מכן, שמענו שהתחלות הבניה בארה״ב צנחו בשיעור חד של 11.2% ביחס לחודש הקודם. וכי מכירות של בתים קיימים נפלו לשפל של 3 שנים. נתונים אלו אינם צריכים להפתיע, שכן עליית שיעור הריבית בארה״ב חונקת את ענף הנדל״ן ואינה מאפשרת לרוכשים להשיג משכנתא בעלות סבירה. זוהי רק דגימה אקראית משלל הנתונים הגרועים אשר זרמו בחודש האחרון (בין היתר משום שהממשל הפדרלי בארה״ב היה שרוי בהשבתה במהלך חודש ינואר, ולפיכך הנתונים מגיעים באיחור), ובכל זאת הבורסה בארה״ב לא חדלה מלטפס.
כמו רוח רפאים אשר מרחפת לה בניגוד לכל חוקי הטבע, מדד ה- S&P500 התגבר בחודש האחרון בזה אחר זה על מכשולים טכניים אשר אמורים היו לכל הפחות לעכב אותו. הוא חצה את הממוצע הנע של 50 הימים, וכמעט באותה הקלות את הממוצע הנע של 200 הימים. אמש חצה את המכשול הכמעט אחרון העומד בינו ובין שיאים חדשים, הוא רמת ה-2800 מעוררת האימה, אשר הציתה את המפולת של דצמבר האחרון. אודה ואתוודה שאני ניצב פעם נוספת בפה פעור מול תצוגת העוצמה הזאת. נדמה שוול-סטריט התנתקה ממיין-סטריט (כינוי לכלכלה הבלתי-פיננסית בארה״ב) במידה כזו, שפצצת אטום יכולה להתפוצץ במרכז מנהטן, ולבורסה לא יהיה אכפת. הדבר היחיד שמשנה עבור המניות בשלב זה הוא המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי, וכפי שאנו רואים, הפד שמח להיעתר ולהרעיף עליה את כל האשראי הזול שהיא רוצה.
אבל אם כפי שג׳רום פאוול זה עתה הודיע לנו, הפד נסוג מתוכניתו להעלות את הריבית ולצמצם את המאזן שלו, ואם הם מוכנים מעתה ואילך לאפשר לשיעור האינפלציה להמריא מעל ל-2%, אז מדוע מחיר הזהב אינו משקף זאת? הרי הפד אינו יכול לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. הוא אינו יכול לעודד באופן אקטיבי את האינפלציה, ולצפות שמחירי הסחורות לא יגיבו בהתאם. אך בניגוד לכל הגיון, בתגובה לחדשות אלו מחיר הזהב צנח בחדות השבוע בשיעור של 2.5%, משלים בכך ירידה של כ-50 דולרים מאז השיא האחרון. מה שעוד יותר מגוחך הוא, שהדבר קורה בד בבד להתחממות העימות בין הודו ובין פקיסטן. זוהי התגובה של וול-סטריט לנוכח הסיכון למלחמה בין שתי המעצמות הגרעיניות הללו – להיפטר מנכס המקלט האולטימטיבי, אשר שירת את האנושות נאמנה מזה אלפי שנים.
מה שהיה כה מזעזע בצניחת מחיר הזהב אמש, הוא האופן שבו הוא שימש כתמונת ראי למדד ה-S&P500, וסירב גם הוא לציית לכללי הניתוח הטכני. הוא הרי אמור היה למצוא תמיכה ברמות 1320 דולר, לאחר מכן 1310 דולר ולבסוף ב-1300 דולר (שלוש רמות שעליהן נלחם בפראות בשבועות האחרונים), ובכל זאת התמיכה לא היתה שם. מחיר הזהב צלל כמו אבן, נעצר לבסוף רק על קו המגמה העולה אשר תומך בו מראשית שנת 2016 (ואשר אותו תיארנו בהרחבה כאן). בין אם אתם מאמינים שמדובר בסוג כלשהו של מניפולציה ובין אם לאו, עלינו להודות שהקונים פשוט לא הופיעו. מכאן אנו למדים לקח חשוב – שלמרות חשיבותו של הניתוח הטכני, אין מדובר בשיטת פלא, וכי התחזיות שהוא מספק לנו עלולות מדי פעם להיכשל מרה.
עידכון: מדד ה-S&P500 נמצא שוב מתחת לרמת ה-2800, אשר מתגלה כהתנגדות עיקשת. אם מצב זה ימשך בימים הקרובים, זה עשוי להיות סופו של הראלי, ומדדי המניות עלולים סוף סוף לשוב לקרקע המציאות.
הי –
למה אתה מתכוון כשאתה אומר ״המכשול הכמעט האחרון העומד בינו ובין שיאים חדשים״? מהו המכשול האחרון העומד בפני מדדי המניות? האם היית נכנס לבורסה בשלב הזה?
שלום –
על פי כללי הניתוח הטכני, כאשר קו מגמה חשוב אשר תמך במדד כלשהו נשבר, הרי שמעתה ואילך הוא משמש כהתנגדות. כפי שהסברתי במאמר ״פחד גבהים״, מדד ה- S&P500 נפל במהלך אוקטובר האחרון מקו המגמה אשר תמך בו מאז השפל של 2016. לפיכך אנו צופים שקו מגמה זה יהווה מכשול בפני המשך הראלי במדדי המניות. אם ימשיך לטפס, מדד ה- S&P500 צפוי להיפגש עם קו המגמה הזה בעתיד הקרוב, באזור רמת ה-2870. אם יחצה אותו, אין מניעה שנראה שיאים חדשים ואולי אף טיסה פראבולית כלפי מעלה.
האם הייתי משקיע במניות במצב כזה? שאלה טובה. מצד אחד הן צפויות לטפס במהירות מסחררת, אולם מצד שני זוהי התנהגות טיפוסית של בועה ספקולטיבית, שעלולה לפקוע בכל רגע נתון, ואין לנו שום דרך לנבא היכן.
ניתוח מצויין! נהניתי לקרוא
ניתוח טכני משלים את הניתוח הפונדומנטלי, ואכן, התיאור שלך של כלכלת ארה"ב הוא מדוייק.
נראה שהסימנים מתחזקחים לטובת מיתון (איטליה נכנסה למיתון בינואר), והכלכלה האמריקאית בדרך להיות הארוכה בהיסטוריה. לא נראה שזה יחזיק מעמד זמן רק
הניתוח הטכני לא עובד ולא יעבוד בגלל שאם הוא היה באמת חוזה מגמות, מן הסתם גופים גדולים בוול סטריט היו שוכרים מתמתיקאים שהיו מפתחים תוכנה סופר מתוחכמת ומריצים אותה על מחשב על ומשאירים אבק לכל אלה שמתבססים על ניתוח טכני ביתי…. אבל מסתבר שגם גופים גדולים בוול סטריט מפסידים לפעמים, אז כנראה שגם להם ניתוח טכני לא ממש עוזר
אני יודע בוודאות שבתי ההשקעות הגדולים בוול-סטריט נעזרים בניתוח טכני, וכנראה שישנן גם תוכנות אלגו-טריידינג שעושות זאת.
אבל זה אינו מעניק להן יתרון על פני ״הניתוח הטכני הביתי״, כפי שאתה מכנה אותו, משום שלהבדיל מכלים אחרים בניתוח טכני אין שום חשיבות למהירות החישוב. אנו מסוגלים לזהות תצורה מסויימת מספר ימים, מספר שבועות ולפעמים אפילו מספר חודשים לפני שהיא מתממשת, ולתת לתוכנת המסחר פקודת קניה או מכירה אשר תתבצע אוטומטית ברגע שהתנאים הנכונים יתמלאו. באופן זה אנחנו יכולים להיות זריזים ממש כמו האלגוריתם.
אני חוזר ואומר, ניתוח טכני הוא כלי סטטיסטי ולא דטרמיניסטי. הוא לא נותן תחזית נכונה ב-100% מן המקרים, אלא אולי ב-66% מן המקרים (לא ביצעתי מחקר מדוייק, זוהי רק ההתרשמות האישית שלי). אבל גם אם הוא קולע רק ב-51% מן המקרים זה עדיין יותר טוב מהטלת מטבע אקראית, ולפיכך מעניק יתרון למי שנעזר בו לאורך זמן.
פינגבק: בחזרה לקרקע המציאות | מבוא לקלקלה·