היום, ראשי הפדרל רזרב נמצאים בכינוס המסורתי שלהם ב- Jackson hole. כאשר שמעתי לראשונה את שמו של המקום לפני כמה שנים, הייתי בטוח שמדובר בטעות. הרי לא יתכן שאנשים כה מכובדים יבחרו להתאסף דווקא בתוך חור? אבל אין כאן שום טעות. מדובר בעמק פסטורלי במדינת וואיומינג, אשר גובל בהרי טטון האציליים. ציידי הפרוות אשר גילו אותו בתחילת המאה ה-19 נהגו להיכנס אליו דרך נקיק צר, אשר נתן להם את התחושה של מעבר דרך חור, וזהו מקור השם. מאוחר יותר הוקמה שם עיירה בשם ג׳קסון, ובסוף המאה ה-19 המקום הפך לאתר תיירות פופולרי עבור עירוניים מן החוף המזרחי של ארה״ב, אשר נמשכו אל הנופים המרהיבים ואל אווירת המערב הפרוע. בשנות השמונים החל סניף קנזס של הפדרל רזרב לארח שם סימפוזיון שנתי בנושאי מדיניות מוניטרית. זוהי הזדמנות עבור חבורת הפרופסורים המעונבים לנשום מעט אוויר צח, לצאת לדיג באגם ובין לבין לספק לעולם את תובנותיהם המטופשות לגבי מצב הכלכלה.
כמו תמיד, המשקיעים בוול-סטריט שותים בצימאון כל מילה שיוצאת מפיה של החבורה הזאת, משום שמדיניות הפד הפכה בעשור האחרון למניע העיקרי של הבורסה. תשכחו מן הייצור התעשייתי, הגרעון המסחרי או החוב הלאומי. כל אלו הם כאין וכאפס לעומת פטפוטיו של איזה קשיש כסוף שיער, אשר ידו מונחת במקרה על מדפסת הכסף של הבנק המרכזי. בשבוע האחרון מדדי המניות שוב החלו ״לצוף״ כלפי מעלה, מטפסים בהתמדה בציפיה לדבריו של יו״ר הפד ג׳רום פאוול, והיום (יום שישי) הוא עומד לדבר. לדעתי זהו שידור חוזר של המעמד בו חזינו לפני פחות מחודש, כאשר הפד הפחית את הריבית ברבע אחוז. השוק מצפה מפאוול ש״יזרוק להם עצם״, ויאותת על מהלך משמעותי של הפחתת ריבית, בדיוק כפי שהנשיא טראמפ דרש ממנו בציוציו האחרונים. הם משתוקקים לשמוע שרבע האחוז שקיבלו בפעם האחרונה אינו ״זבנג וגמרנו״, אלא תחילתו של מחזור הקלה מוניטרית, אשר יביא את הריבית חזרה לאפס ואולי אף ישיק מחדש את תוכנית ההקלה הכמותית.
אם פאוול אכן יספק את הסחורה, הוא מן הסתם יסלול את הדרך בפני הבורסה להמריא לשיאים חדשים. אבל לדעתי זה לא עומד לקרות. בדיוק כפי שאירע בסוף יולי, לפאוול אין הצדקה מספקת על מנת לבצע שינוי דרמטי במדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי. באופן רישמי, מצב הכלכלה בארה״ב עדיין תקין – האבטלה נמוכה, המכירות הקמעונאיות חזקות וקצב הצמיחה של המשק משביע רצון. מדדי המניות עדיין קרובים לשיא, ואפילו הירידה בקצב האינפלציה נבלמה לאחרונה. כל האינדיקטורים השליליים שעקבנו אחריהם מתחילת השנה, כגון האטה בייצור התעשייתי ועקומת תשואות אג״ח הפוכה, אינם נוטים להדאיג את הפד, והוא מתייחס אליהם בביטול. לפיכך אינני מאמין שפאוול ימהר ללחוץ על ההדק ולבזבז את התחמושת המועטה שיש לו על מנת להתמודד עם מיתון. סביר להניח שהוא ינסה להרגיע את השווקים בעזרת הרבה מילים יפות ונפנופי ידיים, אך בעצם לא יבשר על שום דבר חדש.
במקרה כזה, אני צופה שהירידות בבורסה יתחדשו. לתשומת ליבכם, למרות שנדמה שמדדי המניות התייצבו בימים האחרונים, הם טרם הצליחו לטפס מעל לממוצע הנע של 50 הימים, אשר אותו זיהינו בתור רמת התנגדות מהותית בעת הנוכחית. זוהי עדות לחולשה הטכנית של המדדים, ולכך שהשיא כבר אולי מאחורינו. רמה קריטית שיש לעקוב אחריה היא הממוצע הנע של 200 הימים, אשר עומד כרגע על 2802 נקודות במדד ה-S&P500. אם המדד יצלול אל מתחת לרמה זו חוששני ש״תצורת המגפון״ שעליה דיברנו כה הרבה בתקופה האחרונה תופעל באופן סופי, ואנו נחווה מפולת. רק אם הבורסה תרד בעשרה אחוזים ומעלה, כפי שאירע בדצמבר האחרון, הפד יבהל במידה כזו שתניע אותו לכדי פעולה.
לפני שניפרד, אני רוצה להראות לכם את הגרף של ה-Russell 2000. זהו מדד של אלפיים המניות הקטנות בבורסה של ניו-יורק. אף על פי שהוא מכיל הרבה יותר חברות מאשר מדד ה-S&P500, שווי השוק שלו הרבה יותר קטן. זוהי תופעת לוואי של המגמה בשנים האחרונות להשקיע באמצעות תעודות סל וקרנות מחקות למיניהן. המשקיעים שמים את כספם בתור ברירת מחדל במדדים המובילים, והמניות שנמצאות מחוץ למדדים אלו אינן נהנות מכך. החברות במדד Russell 2000 הן בדרך כלל חברות אמריקאיות מקומיות, שאינן מנהלות עסקים ברמה בינלאומית. לפיכך הן לדעתי מספקות תמונה יותר מהימנה לגבי מצב הכלכלה האמריקאית. ובכן, מדד זה נראה פשוט איום ונורא. הוא הגיע לשיא שלו בספטמבר 2018, ומאז לא הצליח להתקרב לשם. הוא שרוי כעת מתחת לממוצע הנע של 200 הימים, ונראה כעומד לשבור רמת תמיכה אופקית באזור 1460 נקודות, אשר תמכה בו מזה שנתיים. אם מדד זה מעיד במשהו על הכיוון הכללי של הבורסה, זה אינו מעודד כלל.
עדכון: נשיא סין החליט לגנוב ליו״ר הפדרל רזרב ג׳רום פאוול את ההצגה, והכריז על החלת מכסים על ייבוא סחורות אמריקאיות לסין. בתגובה לכך המסחר בוול-סטריט נפתח בירידות. פאוול הצליח להרגיע את השווקים לזמן מה, משום שנאומו נתפס על ידי הפרשנים כ״יוני״, וכתוצאה מכך התגברו הציפיות להפחתת ריבית נוספת של רבע אחוז בפגישה הבאה של הפד בספטמבר. אולם אז דונלד טראמפ התפרץ בחמת זעם, הן על הצעד של ממשלת סין והן על כך שפאוול לא היה מספיק ״יוני״ לטעמו. בציוץ מדהים הוא הביע תמיהה מי הוא היריב הגרוע יותר למשק האמריקאי – נשיא סין או יו״ר הפד? הוא הבטיח להגביר את הלחץ על סין, וקרא לחברות אמריקאיות למצוא אלטרנטיבות לייצור על אדמת סין. זה כבר היה יותר מדי עבור השווקים. מדדי המניות החלו לצלול, הדולר נפל והזהב זינק.
בסופו של יום מדדי המניות נסגרו בירידות חדות, אך לא קבעו שפל חדש מאז תחילת המהלך בסוף יולי. זהו גבעול הקש שה״שוורים״ יכולים להיאחז בו כעת. כל עוד שהמדדים המובילים מחזיקים מעמד מעל הממוצע הנע של 200 הימים, יש להם עדיין סיכוי להשתקם. אך אם במהלך ימי המסחר הבאים רמה טכנית חשובה זו תישבר, כנראה שאין מנוס ממפולת משמעותית, אשר תגמד את זו שראינו בדצמבר האחרון. ראו הוזהרתם!
לפי הציוצים האחרונים של טראמפ נראה שהוא לא מרוצה מהסחורה שפאוול סיפק והוא מנסה לגרום לפד להוריד ריבית בכל מחיר…אני רק לא מבין אם זה הכול הצגה או שבאמת טראמפ מתחרט שהוא מינה אותו.
אני חדש / ישן כאן. מאד אהבתי את הניתוח המדויק. אפילו מנתח ערך מושבע כמוני מבין היום שבעצם ניתוח טכני הוא כלי בלתי נפרד בנוסף לניתוח הפונדמנטלי.
תודה!
חהחה….. אני חשבתי כל הזמן שהכוונה לאולם ג'קסון Jackson hall, רק עכשיו הבנתי שמדובר Jackson hole.
הכסף מעל 18$ !
כצפוי.
ובכל זאת הכסף עדיין זול עד כדי גיחוך. רק כדי להדביק את העליה שראינו בשלושת החודשים האחרונים במחיר הזהב, עליו להיסחר באזור ה-26 דולרים!
שאלה קצת נאיבית (אני מתנצל מראש – אני עוד בתהליכי למידה של ניתוח טכני): נראה שהחל מה-31.7 נוצר קו מגמה עולה קיצוני יותר על מחיר הזהב, אך הוא למעשה יוצר תבנית של חרוט (שלפי מה שהזכרת בכמה הזדמנויות) שמסמל אי יציבות מחירים. אנחנו נמצאים ממש לפני נקודת הקצה של אותו החרוט הזה. האם זה אומר שמפה יכולה להיות פריצה משמעותית יותר או נפילה בהכרח?
אין שום צורך להתנצל.
אתה צודק בכך שהזהב נמצא כרגע בתצורת טריז עולה (מה שקראת לו ״חרוט״).
אבל טריז עולה הוא דובי באופיו כאשר המדד המדובר נמצא במגמת ירידה ארוכת טווח, או כחלק מתצורת שיא. במקרה של הזהב, אשר יוצא זה עתה משוק דובי ארוך שנים, ולאחר שיצר ״בסיס״ רחב, הטריז הזה איננו דובי.
הוא אכן בלתי יציב, וחייב להישבר מתישהו (כי הזהב אינו יכול לטוס מעלה בקו ישר לנצח), אבל כשזה יקרה נצפה לתיקון ולקונסולידציה, שהם שוריים בטבעם.
הבנתי, מעולה. תודה רבה על ההסבר.
אורן, שיניתי את השם של היוזר למשהו שנראה קצת יותר אנושי 🙂
אני עוקב באדיקות אחר הימים האחרונים ומשהו מתחיל לצלצל בפעמון קצת יותר חזק. הייתי רוצה לנסות ולהבין אם אתה שותף להרגשה הזו גם.
קו מגמה אחד שציירתי עולה ומחבר בין נקודות המינימום של הטבח שקרה בסוף דצמבר 2018 ובין מרחץ הדמים של סוף מאי.
רמת התנגדות אופקית של השבועות האחרונים מתייצבת על איזור ה- 2945. באופן שאני עכשיו מבין שממש ממש לא מפתיע – משתלב בדיוק על ממוצע הנע של ה-50 ימים האחרונים.
אנחנו עדים היום לראלי יפה מאד ברקע לעוד תקוות. התעלמות מוחלטת של השוק מהעמקת שיפוע עקום התשואות ההפוך ממילא – הכל משוגע לגמרי…
השאלה שלי היא כדלהלן – קו המגמה הראשון שתיארתי לעיל, רמת ההתנגדות האופקית ושילובה עם הממוצע הנע משתלבים לי לאותה נקודה בגרף בנקודת הזמן הנוכחית (גיב אור טייק יום-יומיים).
אם אכן יגיע המדד לנקודה קריטית זו האם אני מדמיין או שיש פה סיכוי לא רע בכלל לעוד מרחץ דמים קטן כמו שראינו בשבוע שעבר? העליות הנוכחיות במדדים בארה"ב הללו לא מבטאות את ההאטה הברורה במדדי השינוע בארה"ב, חוסר הביטחון המופגן בעתיד הכלכלי, הוולטיליות הגבוהה לאור ציוץ או חצי אמירה סינית, המשבר הפיננסי המתהווה על גרמניה – הכלכלה הגדולה באירופה, היפוך עקום התשואות שרק הולך ומעמיק…
מה אני מפספס פה?
שלום רועי –
הניתוח שתיארת תואם לזה שלי. יש לנו כאן התכנסות של רמות התנגדות מקו המגמה העולה מן השפל של דצמבר (אשר מרגע שנשבר הפך מקו תמיכה לקו התנגדות), ומן הממוצע הנע של 50 הימים. זה בהחלט מפתה להאמין שיש לכך משמעות.
אבל מצד שני, שני אלו הם מאפיינים טכניים קצרי-טווח, ולפיכך בעלי חשיבות פחותה בהשוואה למשל לקו המגמה שכיניתי בשם ״המחסום האחרון״ אשר החל בראשית 2016. תצורות קצרות טווח נוטות לספק תמיכה/התנגדות פחות חזקות מתצורות ארוכות טווח.
כן, אני בהחלט רואה כאן סיכוי גבוה למרחץ דמים בבורסה, כפי שהזהרתי בראשית חודש יולי. ההתנהגות הנוכחית של המדדים מזכירה את מה שקרה בנובמבר האחרון, בדיוק לפני המפולת של סוף השנה. גם אז המדדים זיגזגו בין שתי רמות אופקיות, מבלי למצוא כיוון. כמובן שהדבר משתלב היטב יחד עם כל האינדיקטורים הפונדמנטליים שציינת כגון עקומת אג״ח הפוכה וכו׳. אבל על מנת לקבל את המפולת הזו אנחנו חייבים לראות את המדדים יורדים מתחת לממוצע הנע של 200 הימים. זהו הטריגר שבדרך כלל מתחיל את המפולת, משום שישנן הרבה קרנות שעבורן זהו איתות למכירה.
לעומת זאת, אם המדדים יעלו מעל לממוצע הנע של 50 הימים ויצליחו להישאר שם לסגירה יומית (ועדיף שבועית), אזי הסיכויים למפולת בעת הנוכחית יפחתו דרמטית, ונתחיל לדבר על אפשרות לשיאים חדשים וניסיון שלישי לחצות את ״המחסום האחרון״.
עלינו להיות פתוחים לשתי האפשרויות ולהקשיב למה שהשוק אומר לנו.
אורן תודה רבה על הביאור. אני לומד בכל יום דבר או שניים חדש – גם היום 🙂
ללא ספק, אחת מהתקופות הכי מעניינות בהיסטוריה החברתית-כלכלית של האנושות. אנו לפחות נהיה ברי מזל מספיק כדי לראות את כל זה קורה בימי חיינו. שיהיה לנו סופ"ש נפלא ושקט.
19$ silver!
ופרט פיקנטי – השעון בdidthesystemcollapse.com הגיע "לנקודת הסכנה" בזהב ובכסף
הי –
לצערי, אני חושב שמחירי המתכות בסין ב-didthesystemcollapse אינם מעודכנים, ושלפיכך האתר ההוא אינו מעיד על כלום.
אבל שמחיר הכסף יזנק בצורה כזו יום אחרי יום? זה אומר המון.