בתחילת חודש יולי הזהרתי אתכם, קוראים יקרים, שמדד ה-S&P500 ניצב בפני ״התנגשות חזיתית״. הוא עמד לבצע ניסיון שני לחצות את קו המגמה אשר אותו כינינו ״המחסום האחרון״. הדבר אירע בדיוק בנקודה שבה קו זה התכנס עם תצורת ה״מגפון״, אשר הולכת ונבנית מאז ראשית 2018, ולפיכך ראיתי סיכון גבוה למפולת בשוק המניות. ובכן, ההתנגשות התרחשה, ניסיון החצייה נכשל, המדד נסוג בכמעט 7% ביחס לשיא, אך המפולת הגדולה מבוששת להגיע. עוד שבוע חולף ועוד אחד, ומדד ה-S&P500 מסרב לזוז. הוא ״תקוע״ בטווח הצר שבין שתי רמות טכניות חשובות – הממוצע הנע של 200 הימים, והממוצע הנע של 50 הימים. בראשונה נגע שלוש פעמים, אך רק להרף עין. בשנייה הטיח את ראשו לפחות חמש פעמים, אך בכל פעם נדחה ממנה. אני יכול להעיד מניסיוני האישי, שמדובר בהתנהגות חריגה ביותר. כל מדד שאי פעם עקבתי אחריו נאלץ לסגת לאחר ניסיון חצייה כושל אחד או שניים.
יתירה מכך, ה״זחילה״ הבלתי טבעית כלפי מעלה שאנו עדים לה יום אחר יום מתרחשת כמעט תמיד מחוץ לשעות המסחר הרגילות, בשוק החוזים העתידיים. וכאשר נפתח המסחר האמיתי, כמעט תמיד המדד מחזיר את הרווחים הללו בחזרה. כל זה מתרחש בשעה שהנתונים הכלכליים השליליים מוסיפים להיערם, והחששות מפני מיתון עולמי מתגברים. אינני חובב של תיאוריות קונספירציה, ולא נעים לי להישמע כמו רקדן שמתלונן שהרצפה עקומה. אך לנוכח ההתנהגות הזו אין לי ברירה אלא להסיק שגורם רב עוצמה כלשהו תומך במדדי המניות ואינו מניח להם ליפול, או לכל הפחות מנסה לדחות את הקץ. יתכן וזהו הפדרל רזרב, אשר מנסה להגן על הבועה אותה טיפח באדיקות מזה עשור (אם כי באופן רשמי לפדרל רזרב אסור לסחור במניות). יתכן וזוהי ממשלת ארה״ב, אשר יודעת עד כמה הכנסותיה ממסים נעשו תלויות בהצלחתו של שוק ההון. יתכן וזהו בנק השקעות גדול אשר מנסה לקנות זמן עבור לקוחותיו העשירים על מנת לצאת מפוזיציות הלונג שלהם. מכל מקום, באמצעות מניפולציות בשוק החוזים העתידיים גורם זה מצליח לייצר את האשלייה כאילו שוק המניות בארה״ב נסחר ביציבות.
אך במציאות אין שום דבר יציב. היחסים בין ארה״ב וסין הולכים ומתדרדרים, ואין שום תקווה לסיום מלחמת הסחר בין שתי המעצמות. מדד ה-VIX, אשר מודד את הוולטיליות של שוק המניות ומכונה גם ״מדד הפחד״, זינק בסוף יולי ומאז מסרב להירגע. הוא שרוי כעת בתצורת דגל (Pennant), אשר אם תיפרץ כלפי מעלה תביא אותו לשיא שכמותו לא נראה מאז המפולת של דצמבר האחרון. לאחרונה התבשרנו שבמהלך חודש אוגוסט מנהלי התאגידים הגדולים בארה״ב מכרו את אחזקותיהם במניות בקצב מסחרר של 600 מיליון דולר ליום. מכירות על ידי מנהלים בכירים בהקף כזה לא נראו מאז שנת 2007, והדבר אומר דרשני. נשאלת השאלה – אם הבכירים אשר נמצאים בסוד העניינים מוכרים, מי קונה מהם את המניות הללו? התשובה היחידה האפשרית היא המשקיעים הקטנים, הביתיים, הבלתי-מתוחכמים. הללו עדיין מאמינים שהפחתת ריבית על ידי הבנקים המרכזיים צפויה לקחת את שוק המניות לשיאים חדשים, ולפיכך הם קונים מכל הבא ליד. אך הניסיון ההיסטורי מלמד שהמשקיע הביתי הוא תמיד הפראייר האחרון שנשאר בשוק, בשעה שהשחקנים הגדולים כבר עזבו. בוול-סטריט נהוג לכנות בציניות את המשקיעים הללו בשם ״חבובות״ (Muppets), ולדעתי מה שאנחנו רואים כעת בבורסה הוא ממש ״מופע החבובות״. זה עצוב ומקומם, אבל זוהי המציאות הקניבלית שבה אנו חיים. בהיעדר צמיחה ורווחים אמיתיים, לוול-סטריט אין ברירה אלא לטרוף את חסכונותיהם של האזרחים הקטנים.
בשעה שהחבובות רודפות אחר המניות והאג״ח, אשר נמצאות בסופו של שוק שורי ארוך שנים, הן מפספסות שוק שורי חדש במתכות היקרות, אשר זה עתה נולד. בדיוק כפי שחזינו בראשית חודש יוני, מחיר הזהב הגיע ל-1500 דולר לאונקיה, ומסרב לעצור שם. אמש הוא נסגר במחיר של 1546 דולר לאונקיה, משלים בכך עלייה של 20% מתחילת השנה. אך למרות תשואה נאה זו, מה שמאפיל עליו לאחרונה הוא מחיר הכסף, אשר זינק מתחילת השנה בלא פחות מ-25%. גם במקרה הזה, קוראי הבלוג ״מבוא לקלקלה״ ידעו על כך מבעוד מועד ויכלו להפיק מכך רווחים נאים. לשם השוואה, התשואה של מדד ה-S&P500 מתחילת השנה עומדת על 18.7% בלבד, ובכל זאת התקשורת הכלכלית אינה חדלה מלהלל אותו ולהטיף לציבור להשקיע את כספו במניות. אני מפציר בכם, אל תהיו חבובות! חישבו באופן רציונלי ואל תרדפו אחרי שוק מנופח אשר כבר מיצה את עצמו. במקום זאת, חפשו אפיקי השקעה אלטרנטיביים שעדיין רחוקים מן השיא של כל הזמנים. יש לסייג את הדברים ולהודות שאחרי שלושה חודשים של עליות רצופות, בהחלט יתכן שנראה תיקון חד במחיר הזהב והכסף (ולפיכך יש להיזהר ולא להשקיע בבת אחת סכומים גדולים מדי). אך לדעתי בטווח הארוך לשוק הזה יש עוד הרבה פוטנציאל לטפס.
עידכון מן ה-5/9/2019: במהלך הלילה, החוזים העתידיים על מדדי המניות המובילים פרצו את הממוצע הנע של 50 הימים, אשר שימשה כהתנגדות מזה חודש. זה קרה בד בבד לעוד כותרת אודות חידוש שיחות הסחר בין ארה״ב לסין (כאילו ששיחות כאלה לא התקיימו בעבר, וכאילו שהן הובילו לאן שהוא…). עלי להודות שבכך נסללה הדרך לשיאים חדשים בבורסה. יש לציין שזוהי אינה עובדה מוגמרת עד אשר נראה את המדדים מבצעים את אותו המהלך במהלך שעות המסחר הרגילות, ומחזיקים מעמד לסגירה שבועית מעל הממוצע הנע של 50 הימים. להזכירכם, גם לפני המפולת הגדולה של דצמבר האחרון המדדים זינקו לזמן קצר מעל לממוצע הנע של 50 הימים, אך לא הצליחו להחזיק שם מעמד והמפולת התרחשה.
אזהרה: הח"מ אינו בעל רישיון ייעוץ השקעות או כל רישיון פיננסי אחר. התכנים באתר זה אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות מקצועי המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.
הי אורן, אכן עצוב. האנשים "הקטנים" הם הגב של כל אומה והם אלו שגם חוטפים הכי הרבה. גם כאן המצב לא שונה.
המסחר ביום שישי הראה עליה קטנטונת אבל עדיין באיזור שמעל ממוצע ה-50 ימים וכן מעל קו המגמה העולה ונמתח בין השפל של דצמבר ומאי האחרונים… המעניין ביותר פה הוא שהשוק מתמחר הורדת ריבית לא משנה מה (במקומות מסויימים אפילו מגדילים לעשות ורושמים שיאלצו גם להרחיב כמותית או ללכת אל מתחת לאפס כמו באירופה – אין לי מושג מהיכן הודאות הזו).
הטירוף הזה גורם לחשוב האם מחר נראה תחילת מסחר שמתפוצצת כלפי מעלה או שלמעשה העובדה שדוח תעסוקה חלש (130K משרות) בשילוב עם הנאום בציריך של פאוול על המשך גדילה שהיה אמור לשמש כדלק לשוורים בשישי- אך זה לא קרה- אומר בדיוק להיפך ואנחנו לקראת עוד מסחר וולטילי עד להחלטת הריבית באמצע ספטמבר.
מבין לגמרי שמדובר בספקולציות על הלא נודע אך מעניין אותי מהי נקודת ההשקפה שלך על הסוגיה הזו.
אגב, נשמע מאד הגיוני מדבריך – שסגירה של שבוע שלם מעל לרמת התמיכה הזו תעיד כמעט בוודאות למעשה עוד שוק שורי אבל האם מה שאנחנו עדים לו הוא שכולם בהמתנה כדי לראות אם זה מחזיק מים למשך השבוע הזה?
רועי שלום –
מבחינה טכנית, אין כרגע שום מניעה משוק המניות להמשיך ולטפס לשיאים חדשים. כפי שאמרת, מדד ה-S&P500 נסגר סגירה שבועית מעל לממוצע הנע של 50 הימים ומבחינת וול-סטריט זהו רמזור ירוק להמשך הראלי במניות. דו״ח תעסוקה חלש הוא עדות נוספת למיתון המתקרב ובא, אבל בוול-סטריט מתעלמים מכך ובונים על הפחתות הריבית שיספקו לשוק דלק נוסף, ולו רק לעוד אחוז אחד או שניים מעל לשיא הקודם מסוף יולי.
הסיבות היחידות לא להמצא כרגע בשוק המניות הן פונדמנטליות, דהיינו האטה ברורה בצמיחה העולמית ועקומת תשואות אג״ח הפוכה. אבל ניתוח פונדמנטלי אינו מספק לנו תזמון ברור, ולפיכך אנחנו שוב נמצאים בחוסר וודאות.
תודה אורן, מעריך מאד את דעתך