בעת כתיבת מילים אלו, מחיר הזהב חצה את קו ה-1900 דולר לאונקיה. בכך הוא מתקרב מאוד לשיא של כל הזמנים אשר עומד על 1920 דולר לאונקיה, ואשר נקבע בספטמבר 2011. הדבר קורה בעקבות זינוק מטאורי במחירה של המתכת היקרה במהלך השבוע האחרון.
זהו אולי הזמן לטפוח לעצמי מעט על השכם, ולהזכיר כי בלוג זה החל להמליץ על השקעה בזהב בקיץ 2015, כאשר מחירו היה בשפל של 1100 דולרים לאונקיה. ביוני 2018, כאשר מחיר הזהב עמד על 1300 דולר לאונקיה בלבד, דפקתי על השולחן וניבאתי כי מחירו עתיד להגיע ל-1500 דולר, מה שבזמנו נשמע היה דמיוני לחלוטין. בחודש מרץ האחרון, כאשר במקביל למפולת בבורסה התמוטט מחיר הזהב מ-1700 ל-1450 דולר לאונקיה, הפצרתי בכם לא להתייאש, וטענתי כי מדובר בהזדמנות של פעם בחיים. והנה עכשיו, לאחר דרך חתחתים, אנו קוצרים את הפירות.
יש להדגיש שלא מדובר בסוף, אלא רק בהתחלה. לאור המדיניות חסרת האחריות של הממשלות והבנקים המרכזיים ברחבי העולם, אני מאמין כי מחירו של הזהב ימריא בסופו של דבר הרבה הרבה יותר גבוה. אולם באותה נשימה אני חייב להזהיר אתכם, כי בעתיד הקרוב ישנה סבירות גבוהה לתיקון במחירו של הזהב. בדיוק כפי שהפצרתי בכם שלא לאבד תקווה לגבי הזהב כאשר מחירו היה בשפל, אני מזהיר אתכם שלא להתלהב יתר על המידה כעת, כשמחירו נמצא בשיא. מחירו של אף נכס אינו יכול להמריא בקו ישר, ובסופו של כל זינוק חייב להגיע תיקון בריא.
תיקון שכזה יקח את מחיר הזהב לכל הפחות חזרה ל-1800 דולר לאונקיה, הוא מחיר אשר היווה התנגדות בשלוש הזדמנויות שונות במהלך השנים 2011-2012. מרגע שרמת התנגדות נפרצת יש לה נטיה להפוך לתמיכה, ולכן סביר שהנסיגה במחיר הזהב תיעצר שם. אם תמיכה זו לא תחזיק מעמד, סביר להניח שנראה את המחיר נסוג לאזור ה-1600 דולר לאונקיה, מחיר אשר שימש כ״רצפה״ באותן השנים. יש לציין גם שתיקון בעת הנוכחית ישלים תצורת ״ספל וידית״ ענקית, בת שמונה שנים. היות ומחיר הזהב משרטט את התצורה הזו שוב ושוב בשנתיים האחרונות, בטווחי זמן קצרים ובינוניים, מן הראוי שיעשה זאת גם בטווח הזמן הארוך (בדיוק כמו פרקטלים).
כפי שאירע בחודש מרץ האחרון, אני חושד שהתיקון במחיר הזהב יגיע בד בבד עם מפולת (או לכל הפחות תיקון משמעותי) במדדי המניות, עם שיא חדש במחירן של אגרות החוב הממשלתיות ארוכות הטווח (מישהו אמר תשואת אפס?), ועם ראלי נוסף באינדקס הדולר, אשר מודד את ערכו בהשוואה לסל מטבעות בינלאומיים. סביר מאוד שנראה ״התפרצות דפלציונית״ נוספת שכזו, היות ונעשה ברור כי מגיפת הקורונה רחוקה מסיומה, וכי היא תוסיף לפגוע בכלכלת העולם למשך תקופה ארוכה.
אולם בה במידה ברור, שעל כל מפולת שכזו הממשלות והבנקים המרכזיים יגיבו באגרסיביות הולכת וגוברת. אם במהלך חודש מרץ הפדרל רזרב הגדיל את המאזן שלו ב-3 טריליון דולר, אזי במפולת הבאה הוא יגדיל אותו ב-4 או ב-5 טריליון. אם במהלך חודש מרץ הממשל האמריקאי חילק צ׳קים בסך 1200 דולר לכל אזרח בארה״ב, הרי שבמפולת הבאה הוא יחלק 2000 דולרים, ולאחר מכן 3000, ולאחר מכן 5000. כאשר מאבדים את המשמעת התקציבית, אין גבול לכמות הכסף שניתן לבזבז. כתוצאה מכך, בשנים הקרובות מחיר הזהב צפוי לטפס עוד ועוד, על מנת לשקף את הירידה בכוח הקניה של הדולר.
אזהרה: הח"מ אינו בעל רישיון ייעוץ השקעות או כל רישיון פיננסי אחר. התכנים באתר זה אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות מקצועי המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.
זהב לא שם בשביל להגן מאינפלציה? איך הזהב יכול לעלות במקביל לדיפלציה?
זהב נוטה לתפקד היטב בעיתות משבר, הן בסביבה אינפלציונית והן בסביבה דפלציונית.
בסביבה אינפלציונית – משום שערך המטבע יורד.
בסביבה דפלציונית – משום שעסקים פושטים את הרגל (וזה עלול לכלול בנקים), קשה לדעת במי לתת אמון, והכי בטוח להחזיק בנכס שאינו מהווה התחייבות של גורם אחר.
בזמן ״התקף דפלציוני״ כמו זה שראינו במרץ, מחיר הזהב עלול לרדת באופן זמני, בגלל הירידה הפתאומית בביקוש התעשייתי. אבל לאחר מכן הוא נוטה להשתקם, מן הסיבה שציינתי לעיל.
כמו כן בימינו כל דפלציה גוררת תגובה אינפלציונית מצד הממשלות והבנקים המרכזיים, כך שגם בעת דפלציה, הציבור כבר חוזה את התגובה האינפלציונית וזה גורם למחיר הזהב לטפס.
הי אורן,
נראה שהמאמר הזה צריך להיות בהמשכים כי המחיר לא עוצר לרגע. הזהב מנפץ את המחסום סביב ה1920 במהלך משוגע ולדעתי קשה להסביר את זה בהסתמך על
ירידה בערך הדולר" בלבד. אולי אנחנו עדים לתרחיש קיצוני שקורה מאחורי הקלעים? התערבות של הסינים/קריסה של בנק?
בוקר טוב עמי –
אם היינו שרויים כרגע בהיפר-אינפלציה, הייתי מוכן לשקול את האפשרות שמכאן ואילך הדולר רק יפול, ומחיר הזהב ימשיך לטוס אל השמיים. אבל אנחנו לא בהיפר-אינפלציה (עדיין). מחיר הלחם לא הכפיל את עצמו היום, גם לא מחיר החלב. למעשה, מחיריהן של הסחורות בכללותן עדיין לא יצאו מן הבור שאליו נפלו בפרוץ המשבר (מדד ה-CRB עומד על כ-150 נקודות, כאשר שלפני המשבר עמד על 200). אני גם לא מודע לאיזה אירוע קולוסלי שמתרחש מאחורי הקלעים, שעשוי להסביר את התנועה הזאת.
מכאן שהזינוק הנוכחי במחיר הזהב מכיל מרכיב מסויים של ספקולציה, אשר תתנדף כלא היתה ברגע שבו המהלך יסתיים. אותם חבר׳ה שקונים את מניית אמזון ב-3300 דולר וטסלה ב-1600 בדולר קונים כרגע זהב, כי הם שמו לב שמחירו עולה והם רוצים להשתתף בחגיגה. הם לא באמת מבינים מדוע הוא עולה, ולכן ברגע שבו הוא יתקן קצת הם יברחו.
אני ממשיך לא להתרגש ממה שקורה כרגע. אז טעיתי בהערכתי, והאזור שבין 1800-1900 דולר לא סיפק את ההתנגדות החזקה שציפיתי לה. אז אולי 2000 דולר לאונקיה הוא המחסום הפסיכולוגי עבור המשקיעים, או 2100 או 2200. אבל מתישהו המהלך יתהפך ונראה תיקון. שום דבר לא עולה בקו ישר לאורך זמן.
אהבתי! ותודה על ההסבר. אני כמובן נוטה להסכים איתך.
משהו מוזר וחריג ביותר קורה היום עם המסחר בחוזים על הזהב. נראה כמו קפיצה ונפילה רגעית בתחומים שבין 1941 ל-1970. או שמישהו מנסה להשאיר אותו גבוה או שמישהו מממש כמויות אדירות של אחזקות בחוזים על זהב ומפיל רגעית את המחיר. אני לא יודע אם מדובר בבאג של יאהו פייננס אבל לא ראיתי תנודתיות שכזו מעולם בצ'ארט ברזולוציות של דקה… תשואות האג"ח של ארה"ב נופלות גם היום בכמעט 7% ל- 0.54 והדולר לדעתי סוגר שבוע מתחת לקו המגמה העולה, סימן רע לנפילה אפשרית בקרוב מול סל המטבעות… לא יודע מה קורה פה אבל זה מעניין וחריג אפילו באקוסיסטם המשוגע שאנחנו חיים בו בחודשים האחרונים…
שלום רועי –
אני בחופשה, אז לשם שינוי לא צמוד למסכים.
אתמול היה יום מאוד גורלי מבחינת שוק ההון, היות וארה״ב הודיעה על צמיחה שלילית (וחריפה באופן חסר תקדים) זה הרבעון השני, מה שמאשר רשמית שאנו נמצאים במיתון. אי לכך הבורסה היתה שרויה בסכנת מפולת, וכנראה נדרשה מידה עצומה של התערבות מאחורי הקלעים על מנת למנוע זאת. שלא במקרה, ארבעת ענקיות הטכנולוגיה, אמזון, אפל, פייסבוק וגוגל, הודיעו כולן באותו היום על תוצאותיהן לרבעון. היות והן דאגו מראש להנמיך את הציפיות, והיות ולא נפגעו אנושות ממגיפת הקורונה, הדבר ככל הנראה הציל את הבורסה מקריסה.
אבל הדבר המעניין כפי שציינת הוא אינדקס הדולר, אשר בעת מיתון היינו מצפים לראותו מזנק. לא זאת בלבד שהוא לא התחזק, אלא ממש צנח! הדבר מלמד שציפיות האינפלציה הולכות וגוברות. חולשת הדולר היא גם זו שהצילה את הזהב מקריסה, אף על פי שהרבה סוחרים כבר היו עם אצבע על כפתור ה׳שורט׳. אני מעריך שהוולטיליות מקורה בבילבול שנוצר, כאשר בניגוד לניסיון ההיסטורי הדולר נחלש במקום להתחזק.
אגב, זה אומר שפיטר שיף צדק, ושברנט ג׳ונסון יצא נקניק…
לגמרי, אף פעם לא אהבתי מילקשייק יותר מדי… למרות שלין אלדן לא פוסלת ספייק רגעי בדולר ברגע שנחווה נפילה גדולה בבורסה בארהב. אך בטווח הארוך זה בהחלט לא הולך למקום טוב…
פינגבק: הבירה והקצף | מבוא לקלקלה·