אם אתם עוקבים אחר המתרחש בשוק ההון, בוודאי שמעתם אודות פרשת GameStop, אותה רשת חנויות למכירת משחקי מחשב, אשר מנייתה הרקיעה שחקים בשבוע האחרון. מה שהביא לתנועה המטורפת במחיר המנייה הוא מתקפה מתואמת מצידם של הגולשים בפורום המכונה WallStreetBets באתר Reddit. מדובר בחבורה של צעירים, שאוהבים להריץ בדיחות וממים. אולם בכל הנוגע להשקעות הם לא פחות מתוחכמים מן המשקיעים המקצועיים. הם זיהו שישנה כמות בלתי מתקבלת על הדעת של שורטים על המניה, וכי היא רגישה למה שמכונה shortsqueeze, אותו זינוק מטאורי אשר עלול להתרחש כאשר מחזיקי השורט נאלצים לנוס על נפשם ולסגור את הפוזיציות שלהם בכל מחיר. באופן זה הם כופפו את ידן של מספר קרנות גידור, אשר על פי דיווחים מסויימים הפסידו עד כה 70 מיליארד דולר.
זוהי תופעה שכמותה לא ראינו בשוק ההון. עד היום לשחקנים הגדולים והמתוחכמים של וול-סטריט היה יתרון על פני המשקיע הביתי הקטן. ההון העצום שעמד לרשותם והמינוף הגבוה שבו הם נוהגים להשתמש היטו את הכף לטובתם פעם אחר פעם. אך בזכות הרשתות החברתיות המשקיעים הקטנים למדו כיצד לתאם עמדות, ובאופן זה להכפיל את כוחם מאה מונים. לרשותו של כל משקיע שכזה עומדים בסך הכל כמה אלפי דולרים, אולם היות ויש מיליונים מהם, הם מהווים כוח שאין לזלזל בו. כאשר הם מחליטים לרכוש מניה מסויימת, הדבר שקול לקרן לייזר ממוקדת אשר חורכת את כל הנקרה בדרכה. ונחשו מה? זוהי כנראה רק ההתחלה. ההצלחה שהם נחלו בהזנקת ערכה של מניית GameStop הביאה להם פירסום ותהילה, וגרמה למיליוני גולשים נוספים להצטרף לפורום. הללו מביאים עימם חסכונות של מיליארדי דולרים, ומעצימים את כוחו אף יותר.
חמדנות איננה המניע היחיד של אנשי WallStreetBets. לא פחות חשובה היא תאוות הנקם באותם הכרישים אשר מזה שנים מתעשרים על גבו של האדם הקטן. רק לאחרונה סיפרתי לכם אודות הפערים המעמיקים בין העשירים והעניים בארה״ב. התחושה בקרב הציבור האמריקאי היא שהפערים הללו אינם מוצדקים, וכי מקורם בשחיתות ובניצול קשרי הון-שילטון. לאקטיביזם הפיננסי הזה נלווית אם כן תחושה של שליחות. הם רואים כיצד המיליארדרים ברחבי העולם הגדילו בשנה החולפת את הונם, וכיצד מניותיהם של התאגידים הגדולים שוברות שיאים, בשעה שעסקים קטנים נסגרו בכוח, ומיליוני בני אדם איבדו את מקום עבודתם. חוסר הצדק הזה גורם להם להצביע בעזרת הדולרים שלהם, עבור כל דבר אשר עשוי להסב כאב לאליטות.
והאליטות אכן כואבות. בתגובה למתרחש במניית Gamestop החליטה פלטפורמת המסחר הפופולרית Robinhood להגביל את המסחר במנייה זו ובמניות אחרות אשר נמצאות גם הן על הכוונת. השמועות מספרות כי הדבר נעשה בעקבות לחץ שהפעילו בנקי ההשקעות של וול-סטריט, ואולי גם שיחת טלפון זועמת אשר התקבלה ישירות מן הבית הלבן. הדבר עורר זעם עצום בקרב המשקיעים הקטנים, ואושש את חשדותיהם כי המסחר בשוק ההון מוטה לטובת העשירים. כאשר המשקיע הקטן מפסיד הון, איש אינו מעלה בדעתו להפסיק את המסחר, אולם כאשר הוא סוף סוף מצליח להרוויח כמה פרוטות, פתאום כללי המשחק משתנים.
להגנתן של הרשויות יש להודות, שלנגד עיניהן מתרחש דבר מה מסוכן מאוד. כולם מבינים שמניית GameStop אינה שווה 313 דולרים, הוא המחיר שבו נסגרה ביום שישי האחרון, או 200 דולרים או אפילו 100 דולרים. מדובר ברשת כושלת, אשר מפסידה כסף וצפויה במוקדם או במאוחר לפשוט את הרגל, משום שמרבית לקוחותיה עברו לרכוש משחקי מחשב דרך האינטרנט. מי שרכש את מנייתה בתחילת השבוע הרוויח הון עתק, אולם מי שרוכש אותה במחיר הנוכחי עלול להפסיד את כספו. ככל שמחיר המנייה יטפס עוד ועוד כלפי מעלה, כך הסיכון הכרוך בהחזקתה הולך וגובר (ולמי שזה אינו ברור – אינני ממליץ לכם להשקיע במניה זו!). בנוסף, החורבן שהמהלך מסב לבנקי ההשקעות של וול-סטריט כבר הוביל לירידות במדדי המניות המובילים. על מנת לממן את הפסדיהן ולגייס הון נוסף הם נאלצים למכור את אחזקותיהם במניות הטכנולוגיה, ואם הדבר יימשך עלולה להיווצר מפולת.
אך לקברניטי הכלכלה אין את מי להאשים מלבד את עצמם. הם הרי היו אלו אשר הדפיסו כמויות עצומות של דולרים, בניסיון לבלום את המפולת בשוק ההון ולמנוע את המיתון. הם אלו שסגרו את העסקים ואילצו מיליוני בני אדם לשבת בבתיהם משועממים וחסרי מעש. הם שהציתו בקרבם את התאווה הספקולטיבית, כאשר הניחו לבורסה לזנק לשיאים חדשים בקצב שיא. הם שדחפו את הציבור להצטרף למשחק, בעזרת מענקי הקורונה הנדיבים אשר חילקו. אז מה להם להלין כאשר המפלצת אשר יצרו במו ידיהם מסתובבת ונושכת בעכוזם?
וכעת נעבור לנושא אשר עשוי לעניין במיוחד את קוראי ״מבוא לקלקלה״. מסתבר שהמועמד הבא של אנשי WallStreetBets ל-Shortsqueeze הוא לא אחר מאשר מיודענו הכסף (והכוונה היא למתכת ששמה הוא כסף, ולא לניירות צבעוניים!). בתור אחת הסחורות הנחוצות ביותר עבור התעשיה, אשר שרויה מזה מספר שנים במחסור כרוני, מחיר הכסף רגיש במיוחד לטלטלות. כל שינוי קטן בכמות הכסף אשר נרכש לצרכי השקעה עשוי להטות את כף המאזניים ולגרום למחיר הכסף להמריא. האפקט הזה מורגש כבר עתה. בשבוע האחרון החלו מניותיהם של כורי כסף מסויימים כגון First Majestic לזנק. הביקוש החריג למטבעות כסף במהלך סוף השבוע רוקן את הסחורה מאתרי המסחר במתכות יקרות, וגרם להם לעצור את ההזמנות עד להודעה חדשה. להזכירכם, דבר מעין זה לא ראינו אף בחודש מרץ האחרון, כאשר מחיר הכסף צנח באופן פתאומי ואתרי המסחר הוצפו בקונים. נכון לרגע זה אני צופה זינוק במחיר הכסף מייד עם פתיחת המסחר בחוזים העתידיים. איננו יודעים עדיין אם ההתנפלות הזו תארך זמן רב, ואם יהיו לה השפעות ארוכות טווח על מחיר הכסף, אולם זוהי אפשרות שאין לפסול על הסף.
במידה ומחיר הכסף אכן יזנק, ישנה אפשרות שהדבר יכניס ללחץ את הצרכנים הגדולים של הכסף, כגון חברות האלקטרוניקה והתכשיטים. הללו עשויות להגדיל את רכישותיהן, על מנת להתגונן מפני מחסור. אך כמובן שהדבר יחריף אף יותר את המחסור, ואת הזינוק במחיר אשר צפוי בעקבותיו. באופן זה, היוזמה של WallStreetBets עלולה להצית תגובת שרשרת אשר תטיס את מחיר הכסף לשמיים. אינדיקטור נוסף אשר מעיד על העתיד להתרחש הוא היחס בין מחיר הזהב ומחיר הכסף, אשר שבר בימים האחרונים את התמיכה האופקית באזור 70. למי שאינו יודע, יחס זה נוטה לרדת בשעה שמחיר הזהב והכסף מטפס. אני מאלץ את עצמי להתבטא כעת בזהירות, על מנת שלא לעורר התלהבות מוגזמת. אך אפשר לאמר שאני מאוד אופטימי לגבי מחיר הכסף.
בהצלחה לכולם!
יום שני, 6:00, עידכון – החוזים העתידיים על מחיר הכסף נפתחו בעליות חדות של עד 7%. רבותי, ההתנפלות הכללית על הכסף החלה, והיא עומדת להיות מהירה וכואבת. כל מי שרכש כסף פיזי לפני הפריצה הנוכחית נמצא על החללית הממריאה. כל מי שהסתפק בחוזים עתידיים עלול להישאר מאחור עם פיסת נייר חסרת ערך. זהו מסמר נוסף בארון הקבורה של הדולר האמריקאי.
אזהרה: הח"מ אינו בעל רישיון ייעוץ השקעות או כל רישיון פיננסי אחר. התכנים באתר זה אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות מקצועי המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.
הי אורן,
שמת לב שהדילרים הגדולים עצרו את מכירת הכסף?
https://www.apmex.com/
כן. אפילו התייחסתי לכך בקצרה בגוף המאמר.
מדובר במהלך שלפי מיטב ידיעתי הוא חסר תקדים.
אה אופס, לא שמתי לב.
תודה!
שתי נקודות:
א. ממה שאני מבינה, צריך לראות אם העניין שלהם בכסף הוא לטווח ארוך או רק עניין חולף.
ב. כסף פיזי ניתן לקנות באופן ישיר, אין צורך בפלטפורמה כמו במניות, ולכן כנראה הם עברו ממניות לכסף, וזה בנוסף לכך שכסף הוא מאד זול ביחס לערכו האמיתי.