אין לי עבורכם היום מאמר מלומד ושנון. יש לי רק דבר אזהרה: אם מי מכם מחזיק בתעודות הסל GLD או SLV, אני ממליץ לכם למכור אותן ללא דיחוי.
למי שאינו יודע, הקרנות הללו הן הדרך הנפוצה ביותר עבור משקיעים ברחבי העולם להיחשף למחיר הזהב והכסף בהתאמה. הראשונה מביניהן שייכת ל-SPDR והשנייה שייכת ל-iShares. שתיהן מתיימרות להחזיק במתכת פיזית עבור לקוחותיהן. למרבה הצער, לגבי שתיהן מסתובבות ברשת מזה זמן רב שמועות, שהן לכאורה אינן עומדות בהתחייבות הזו. עלי להדגיש שמדובר אך ורק בשמועות וברסיסי מידע, אשר אין לי שום דרך לאמת. אך מטעמי זהירות עלי להמליץ לקוראים בעת הזו להתרחק מהן.
מזה מספר שנים אני ממליץ לכם לייחד אחוז מסויים מתיק ההשקעות שלכם לזהב ולכסף, כאמצעי להתגוננות בפני אינפלציה. אם היינו חיים בארה״ב או באירופה, הייתי ממליץ לכם לעשות זאת אך ורק באמצעות החזקת המתכות הללו בצורתן הפיזית, בדמות מטבעות בוליון רשמיים. במדינות רבות מטבעות אלו מוכרים כאפיק השקעה לגיטימי ולפיכך הם פטורים ממס (בארה״ב הדבר נכון לגבי שתי המתכות, ובאירופה לגבי הזהב בלבד). לעומת זאת, במדינת ישראל זהב וכסף נחשבים כסחורה רגילה, ובעת הבאתם לארץ מחוייבים בתשלום מכס בגובה המע״מ. הדבר מצטרף לעלויות המשלוח הגבוהות, לעמילות המכס ולהוצאות נוספות, אשר הופכות אותם לבלתי כדאיים כלכלית עבור מרבית הציבור.
לפיכך קיבלתי את ההשקעה בתעודות הסל הנ״ל כאלטרנטיבה הטובה ביותר למי שבכל זאת מעוניין להשיג חשיפה לזהב ולכסף. אך בכל פעם שבו הזכרתי את הקרנות הללו, ציינתי שההשקעה בהן נושאת בחובה סיכון מסויים, שהן אינן מכוסות במלואן במתכת פיזית. במקרה של זינוק חד ופתאומי במחיר, הן עלולות לעמוד בפני הפסדים כבדים. בתסריט כזה סביר להניח שהכספים המושקעים בהן לא ירדו לטימיון, אך יוחזרו למשקיעים בהתאם למחיר המתכת ביום שלפני הזינוק. באופן זה הם עלולים לאבד את החשיפה שלהם לזהב ולכסף, דווקא ברגע שבו הם זקוקים לה יותר מכל.
מאז פרוץ משבר הקורונה, שוק המתכות היקרות חווה לחצים חסרי תקדים. כפי שתיעדנו כאן בבלוג, במהלך חודש מרץ 2020 מחיר הזהב צנח באופן משמעותי, ומחיר הכסף באופן אף יותר דרמטי. אך בד בבד, הפרמיה אשר הלקוחות נדרשו לשלם מעל מחיר הספוט על מנת להשיג מתכת פיזית זינקה פלאים. באופן זה מחיר המתכת למסירה פיזית כלל לא ירד ואף עלה. תופעה זו חזרה ונשנתה לאחרונה, כאשר גולשים בפורום WallStreetSilver סימנו את הכסף כיעד הבא לביצוע Short squeeze. בין לילה החלה הסתערות כללית על כל סוחרי הבוליון ברחבי העולם, ומדפיהם נוקו מסחורה. אני מנחש שהגולשים הללו אינם הגורם האמיתי למהלך, וכי מדובר אך ורק בסימפטום למחסור בסחורה הפיזית, אשר היה קיים מזה זמן מה.
כך או כך, התגובה של קרן SLV אינה מבשרת טובות. לטענתם של אנליסטים מסויימים, היא שינתה את הפרוספקטוס שלה, וכללה בו סעיפים אשר כביכול פוטרים אותה מאחריות להחזיק במתכת פיזית בכמות התואמת את הסכומים המושקעים בה. בנוסף, התפרסם ברשת CNBC ראיון תמוה עם ראש מחלקת מחקר הסחורות בבנק ההשקעות גולדמן זאקס, ג׳ף קורי. במהלך הראיון טען קורי שקרן SLV מבצעת שורט למתכת הפיזית שנמצאת ברשותה, כפי שעושה כל תאגיד. אם יש בדברים אלו אמת, הרי שמדובר בשערוריה. קרן SLV אינה אמורה להיות מאוזנת מבחינת החשיפה שלה למחיר הכסף, כמו תכשיטן או סוחר בוליון. היא אמורה להיות בעלת פוזיציית לונג, וזאת הסיבה היחידה בגללה הציבור משקיע בה. אם המשקיעים רצו להיות נייטרליים לגבי מחיר הכסף, הם יכלו סתם להחזיק דולרים בבנק! אחת מן השתיים – או שג׳ף קורי הוא אידיוט מושלם, אשר אינו מבין את מטרתה של קרן SLV, או שהוא חשף מבלי משים הונאת ענק שהקרן מבצעת לכאורה כנגד לקוחותיה. היות ומדובר בכלכלן בעל עמדה בכירה, האפשרות הראשונה נראית לי קלושה. לגבי הקרן GLD אין לי מידע קונקרטי, ואני מסתמך על שמועות בלבד.
אם יש מי מביניכם הקוראים אשר מחזיק באחת משתי הקרנות הנ״ל, אני ממליץ לו לצאת מהן באופן מיידי. אם אין לכם אפשרות להשיג מתכת פיזית וברצונכם בכל זאת להשיג חשיפה למתכות, האלטרנטיבה הבאה בתור היא באמצעות אחת מן הקרנות של חברת Sprott, מייסודו של המיליארדר הקנדי אריק ספרוט. החברה מציעה מספר קרנות, אשר משקיעות במתכות פיזיות, ומאחסנות אותן בכספות של המטבעה הקנדית המלכותית. הקרן המשקיעה בזהב מכונה PHYS. הקרן המשקיעה בכסף מכונה PSLV. בנוסף ישנה קרן בשם CEF המשקיעה בזהב ובכסף באופן מעורב, וקרן בשם SPPP המשקיעה בפלטינה ובפלדיום. אלו הן קרנות נאמנות ולא תעודות סל, ופירושו של דבר שהן אינן משקפות את מחיר המתכת באופן מדוייק בכל רגע ורגע. הן עשויות להיסחר בפרמיה או בדיסקאונט ביחס למחיר המתכת, אשר אותם הקרן מצמצמת אחת לתקופה באמצעות רכישה או מכירה של מתכת פיזית. יש להבהיר שמעולם לא ביקרתי בכספות של ספרוט ולא ספרתי את כמות המטילים המאוחסנים שם. אין לי שום דרך להבטיח לכם כי הקרנות שלו בטוחות יותר מאשר הקרנות GLD ו-SLV. אולם לאריק ספרוט ישנו מוניטין טוב בקרב קהילת העוסקים במתכות יקרות, ואני מקווה שמוניטין זה לא יכזיב.
זוהי אחת הפעמים שבהן אני מפרסם מאמר בחשש רב. אנו חיים כיום בסביבה כלכלית בלתי יציבה ומסוכנת בקנה מידה היסטורי, וכל שגיאה עלולה להיות הרת אסון. אני מנסה למצוא עבורכם הקוראים את הדרכים לצמצם את הסיכון למינימום האפשרי. אולם אין לי מונופול על החוכמה, ואינני חף מטעויות. אני מקווה שהמלצותי יוכיחו את עצמן. יותר מזה אינני יכול לעשות דבר.
אזהרה: הח"מ אינו בעל רישיון ייעוץ השקעות או כל רישיון פיננסי אחר. התכנים באתר זה אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות מקצועי המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.
הי אורן,
אני מחזיק ממש מעט SLV ו-SLVR. מה הבעיה לרכב על הגל עד ה-Meltdown. זה לא בהכרח אומר לקבל את הערך המקסמילי?
שלום עמי –
אם לא מדובר בפוזיציה המרכזית שלך, וזהו סכום קטן שאתה מוכן לסכן, אז אין בעיה. האזהרה הנ״ל כוונה כלפי מי שהאחזקה שלו ב- GLD, SLV היא החשיפה העיקרית שלו למתכות יקרות.
ובכל זאת – אם אתה רוצה ״לרכב על הגל״, אז למה לא לעשות זאת באמצעות קרן PSLV של ספרוט? היא אמנם לא תעקוב אחר מחיר הכסף בדייקנות כמו SLV, ברזולוציה של דקות. אך אם וכאשר יבוא הזינוק הגדול, הסיכויים ש-PSLV תישאר פעילה ותשקף אותו עבור משקיעיה גבוהים יותר.
בהצלחה!
שלום. מה דעתך על קרנות zkb gld של קנטון ציריך? להבנתי הן גם פיזיות וגם מוקצות, וראיתי מסמכי ספירת מטילים שלהם מ 2020
צר לי. אני לא מכיר אותן ולא מסוגל לחוות דעה.
תודה על האזהרה.
לי יש פוזיצית זהב בקרן הסל WisdomTree Physical Gold
סימול PHAU/PHGP
אני אחפש לראות האם יש התייחסות של WisdomTree לנושא זה.
יש ללחוץ כדי לגשת אל factsheet—wisdomtree-physical-gold.pdf
הי – שמעתי עליהן. אבל גם אותן אינני מכיר לעומק ולא מסוגל לחוות דעה.
שלום רב
תודה על המאמרים , מאוד מעשיר את הידע .
שאלה בקשר לכסף פיזי , בארץ ניתן לקנות סטרלינג (925) במחירים מאוד סבירים , כלומר טווח של 10 אחוז מכל צד מהספוט תלוי במצב הסחורה . האם לדעתך זה ישמור על ערכו בצמוד למחיר הכסף ? האם זה תחליף נכון לכסף פיזי .
ראיתי שבארץ בוליונים 999 נמכרים ב 50 אחוז ומעלה ממחיר הספוט .
תודה
באמת? אפשר לקנות בארץ כסף סטרלינג ב-10% מעל ספוט?
אפילו אם מוסיפים מעל זה את המע״מ זאת נשמעת לי כמו עסקה מצויינת.
אשמח אם תספר לי היכן וכיצד. בכל מקום שאני בדקתי הפרמיות היו הרבה הרבה יותר גבוהות. האם מדובר בחומרי גלם לתכשיטנים?
אם מחיר הכסף אכן יזנק כפי שאני מאמין, אזי מחירו של כסף סטרלינג (925) אמיתי בהחלט צפוי לטפס בהתאם. בישראל יש מעט מאוד גופים שירכשו אותו בחזרה ממך, ויתכן שתקבל תמורתו רק את מחיר הספוט ותאבד את הפרמיה, כמו כן אם מדובר בצורה לא סטנדרטית (כמו חוטים או גרגרים), יתכן ותצטרך לשלם על התכה ובדיקה של טוהר המתכת, אבל אם הפרמיה נמוכה כאמור, אז יתכן שזה משתלם.
זה אפשרי בעיקר בכלי כסף פגומים , כמו פמוטים , מנורות , כוסות קידוש , סכו״ם וכו׳ .
צריך לחפש ולצוד 🤔
תודה על תשובתך.
ובכן, אם ישנו דילר מוכר ואמין שאפשר לסמוך עליו, שמבטיח לך שמדובר בכסף 925, אז זאת אכן יכולה להיות עסקה טובה. אבל אם אתה עומד מול לקוחות קצה, נדרש לזהות את תכולת הכסף של כל אובייקט בעצמך, ואתה עלול לטעות, אז העסקה כבר נשמעת הרבה פחות אטרקטיבית. נניח שאתה טועה אפילו פעם אחת או פעמיים מתוך עשרה ורוכש במחיר מלא אובייקט שאיננו עשוי מכסף, כבר איבדת את כל החיסכון בפרמיה, בהשוואה למוצרי בוליון רשמיים. כידוע, אין ארוחות חינם.
אמש ראיתי ש Perth Mint, הם ב default בכסף. מדובר גם ב unallocated וגם ב pool allocated.
אכן כן. ישנה חרושת שמועות על לקוחות שרכשו ואחסנו כסף בכספות ה-Perth Mint, וכעת מתבשרים שהם לא יכולים לקבל את המתכת שהם חשבו שנמצאת בבעלותם. זה פשוט מדהים לראות כיצד ברגע האמת כל המוסדות המכובדים הללו מפרים את הבטחותיהם.
למיטב ידיעתי, כשה Perth Mint היה בידיים פרטיות, הוא היה אירגון מהיימן. כיום נדמה לי שהבעלות היא ממשלתית. בנוסף יש שמועות שהכסף הלך ל Comex.
שמעתי עכשיו שהפסיקו לייצר מטבעות כסף במקסיקו. כמו כן ייתכן שהמטבעה של ארה"ב גם תפסיק לייצר למספר חודשים מטבעות כסף. הבעיה עם מתכת הכסף כנראה מתרחבת כרגע.
והמחיר הרשמי לא מפסיק לרדת…
זאת כבר ממש בדיחה. בכל יום שחולף אני מייחס פחות ופחות חשיבות למחיר הרשמי. מבחינתי המחיר האמיתי הוא זה שבו ניתן לרכוש בפועל מוצרי בוליון, והוא עומד כרגע על 31-32 דולר לאונקיה.
אתה יכול לכתוב בבקשה על Basel III ועל ההשפעות הפוטנציאליות שלו על הזהב?
שלום –
אני לא מומחה בנושא, ולפיכך אני לא אכתוב על כך בהרחבה. אבל הנה מה שאני יודע בנושא:
לפי מיטב הבנתי מדובר בשינוי ברגולציה על בנקים הממוקמים באיחוד האירופי (אך היות ובנקים בימינו הם בינלאומיים, עשוי להשפיע מעבר לתחומי האיחוד האירופי). על פי הכללים החדשים זהב יחשב כנכס בסיס מן הדרגה העליונה, דהיינו שהוא נכלל בנכסי הבנק לפי 100% משווי השוק שלו (להבדיל מ-50% בלבד עד עתה). זה הגיוני, משום שזהב הוא נכס נזיל ביותר, אשר אינו מהווה התחייבות של צד ג׳ כלשהו. מן הסתם הדבר צפוי להפוך את הזהב לנכס מבוקש יותר. אולם זה תקף רק לגבי זהב פיזי שהבנק מחזיק בכספותיו (להבדיל מזהב שמוחזק דרך תעודת סל, או צד ג׳ אחר כלשהו), ולכן צופים שהביקוש למכשירים פיננסיים אלו יפחת.
יש מי שטוענים שתקנות אלו לא יאפשרו עוד לבצע מניפולציות במחיר הזהב. אני מתייחס לכך בסקפטיות. לדעתי, אם היו לתקנות באזל 3 השלכות מרחיקות לכת שכאלו, השלטונות לא היו יוזמים אותן מתלכתחילה.
תודה !
נקודת מבט קצת אחרת אפשר למצא
ב https://www.youtube.com/watch?v=xsFxeTUvdvQ. (זה סרטון קצת ארוך)
תודה ! אקשיב להרצאה.