על קו הזינוק

gold

קוראים וותיקים של בלוג זה עשויים לזכור כיצד ביוני 2019 פירסמתי את המאמר הזה, שבו דפקתי על השולחן והתרעתי, שמחיר הזהב עומד לזנק. מה שקרה מאז הוא היסטוריה. בדיוק כפי שחזיתי, תוך חודשיים מחיר הזהב המריא מ-1300 דולרים ל-1500 דולרים. לאחר מכן הוא הוסיף לטפס, עד שבמרץ 2020, ערב פרוץ מגיפת הקורונה, הגיע ל-1700 דולרים לאונקיה. ובכן, גבירותי ורבותי, לאחרונה יש לי שוב את אותה תחושת הבטן, שמחיר הזהב עומד לפרוץ ולהגיע לשיאים חדשים.

הדבר אינו מקרי. הרי במשך שנתיים מספרים לנו בתקשורת, שאין לנו צורך במתכת היקרה, משום שהפדרל רזרב נלחם באינפלציה. הוא עתיד להעלות את הריבית, ובעקבות כך הדולר יתחזק והאינפלציה תיעלם כלא היתה. מסיבה זו כל ידיעה אודות התגברות האינפלציה הובילה באופן אבסורדי לנסיגה במחיר הזהב. אך כל מי שעיניים בראשו הבין שמדובר בסיפורי אגדות. הפדרל רזרב אינו מסוגל להילחם באינפלציה, משום שאחרי עשור שלם של ריבית אפסית הכלכלה העולמית ממונפת לעייפה, וכל ניסיון להעלות את הריבית יביא להתרסקותה. במקרה כזה לפדרל רזרב לא תהיה ברירה אלא לשוב ולהוריד את הריבית ולהדפיס עוד דולרים, על מנת לבלום את המשבר. זה בדיוק מה שקורה בימים אלו ממש. המשבר בענף הבנקאות מאלץ את הפדרל רזרב לשקול מחדש את מדיניותו, והמשקיעים מתחילים להבין את גודל טעותם.

אם קצב האינפלציה בארה״ב עומד כעת על 6 אחוזים בשנה, וריבית הפד נמוכה ממנו ועומדת על 4.75 אחוז בלבד, ולא זאת בלבד שהבנק המרכזי אינו מסוגל להעלות אותה, אלא יש אפילו סיכוי שהוא יפחית אותה בפתאומיות, הרי שבניגוד לציפיותיהם, האינפלציה אינה עומדת להירגע, אלא דווקא לזנק. כמו כן אנו שרויים כעת במצב שבו מסוכן להחזיק את כל החסכונות בתוך הבנקים, משום שהם קורסים בקצב מסחרר. לפיכך אין ברירה אלא לקנות זהב, על מנת להתגונן בפני האינפלציה ובפני המשבר בבנקים גם יחד. על רקע זה ראינו את מחיר הזהב נוגע שוב במחיר של 2000 דולר, אשר היווה עבורו התנגדות כה עיקשת בעשור האחרון. לדעתי, הדבר שקול להתייצבות על קו הזינוק.

הוסיפו לכך את התמונה הטכנית, אשר נראית אופטימית מאוד עבור מחיר הזהב. הוא משלים בימים אלו תצורת ״ספל וידית״ מפלצתית במימדיה, אשר נמשכה עשור שלם. המהלך מן השיא של 2013 אל התחתית של 2015 וחזרה מהווה את ה״ספל״ של התצורה הזו, והקונסולידציה אשר חווינו מאז קיץ 2020 מהווה את ה״ידית״. פירושו של דבר שאם מחיר הזהב יוסיף להמריא באופן ברור ונחרץ, ויחווה סגירה חודשית מובהקת מעל למחיר של 2100 דולרים, הרי שתוך מספר חודשים מחיר הזהב צפוי להגיע לכ-2900 דולרים לאונקיה. את מחיר המטרה הזה אני מקבל על ידי הוספת האמפליטודה של התצורה למחיר הפריצה הנ״ל.

אני מודע לכך שתחזית זו נשמעת אופטימית למדי. הרי מחיר הזהב מעודו לא שייט בגבהים הללו, ולאחר קונסולידציה בת שלוש שנים מרבית המשקיעים התייאשו ממנו כליל. אך אני מזכיר לכם שמצב דומה שרר ביוני 2019, וכי גם אז הנבואה שלי נשמעה הזויה. אך עקרונות הניתוח הטכני הוכיחו את עצמם מעל לכל ספק. על אחת כמה וכמה הדבר נכון כאשר הוא מגובה על ידי מציאות בשטח, שמעודדת את הביקוש למתכת היקרה.

אזהרה: הח"מ אינו בעל רישיון ייעוץ השקעות או כל רישיון פיננסי אחר. התכנים באתר זה אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות מקצועי המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.

12 תגובות ל-“על קו הזינוק

  1. שלום אורן מה שלומך בימים טרופים אלו?
    תודה על המאמר המעניין כמו תמיד.
    אני חושב שאכן יש סיכוי למה שטתה אומר אבל בטווח זמן ארוך יותר אתה אומר שתוך מספר חודשים הזהב יעלה ב 50% זה פנומנאלי(פנו פנו פנומנל 😂) זה נשמע טוב מידי כדי שזה יקרה אני חושב שהבורסה בארה"ב הברית צריכה לרדת ב 20-30% והאינפלציה לעלות ל 7-8% והפד צריך לעשות הרחבה כמותית וכל זה תוך כמה חודשים קצת פסימי או אופטימי אבל זה תהליך שיכול לקחת כמה שנים טובות אז גם אם זה יקרה וקוב ברגע שהזהב יתחיל להתרומם הפד יתערב ויוריד אותו כמו שהוא עשה כמה פעמים בעבר.
    הוא לא יכול למנוע עליה מתונה לאורך שני אבל קפיצות מהירטת הוא ימנע.
    מעבר לזה האבטלה נמוכה יחסית האם זה לא אומר שאנחנו במצב כלכלי סביר אומנם האינפלציה גבוהה אבל כל עוד האבטלה לא עולה החברות ממשיכות להרוויח לאנשים יש כסף לקנות כל הבא ליד החברות משפרות את המאזנים והרווחיות שלהם.
    מה שכן החברות החלשות מתחילות לקרטע ולפשוט רגל כמו גם בנקים קטנים מה שמנקה את המשק מחברות כושלות שכבר לא מתאימות לשוק ומפנות מקום לחברות חדשות מוצלחות יותר.
    החברות הגדולות מתחזקות כי יד להן פחות מתחרים ואין להן בעיב של כסף או לקוחות. לכן אנחנו רואים שהבורסות עולות לפחות הטכנולוגיה טסה.
    לכן אני לא רואה כרגע זעזוע חזק אבל כמובן שלא ניתן לדעת תמיד יכולים להגיע אירועים חריגים אפרופו מלחמה באוקראינה משבר האנרגיה והתבואה שנרגע מעט ותמיד יכולים לצוץ ברבורים שחורים אבל עברנו את הקורונה ואת המלחמה באוקראינה אז כנראה שהכלכלה יכולה לעמוד גם באירוע הקשה הבא.
    כרגיל אשמח לשמוע מה אתה חושב על זה?
    חג שמח!😀

    • שלום יבגני וחג שמח גם לך!
      ראשית, אתה מדבר על האבטלה הנמוכה בארה״ב, אבל בדיוק היום התפרסמו נתוני תעסוקה שליליים, אשר מדגימים שהמצב לא וורוד כפי שהציגו לנו עד עתה. זינוק באבטלה הוא נתון שנוטה לאחר. כלומר, כשרואים את גלי הפיטורים כבר נמצאים עמוק במיתון, ולפיכך זה אינו נתון שאפשר לקבוע לפיו מדיניות מוניטרית. הפדרל רזרב מתעקש לעשות זאת, ולכן שוגה פעם אחר פעם. למעשה, נתוני התעסוקה החלשים הם שהקפיצו היום את מחיר הזהב, משום שהוכיחו שהפדרל רזרב אינו יכול להוסיף ולהעלות את הריבית, וזאת כאשר האינפלציה עדיין גבוהה.
      ולגבי התחזית הפנומנלית שלי לגבי מחיר הזהב – אני לא מנסה להיות פנומנלי, או סנסציוני. אני פשוט מתאר לקוראים מה שהניתוח הטכני מראה לי. תצורת ספל וידית היא תצורה שורית חזקה מאוד, וכאשר היא יוצאת לפועל היא מניבה זינוק חד מאוד במחיר. ראיתי זאת קורה פעם אחר פעם, ואני מנחש שזה יקרה גם כאן. מהם האירועים אשר יסבירו זינוק כה דרמטי במחיר הזהב? אינני יודע עדיין. אך הניסיון מראה שהאירועים הללו יציגו את עצמם בבוא העת, הרבה אחרי שהניתוח הטכני אמר את דברו. בגלל זה אנו נעזרים בניתוח טכני, משום שהוא מספק התראה מוקדמת לגבי אירועים שטרם נחשפו לציבור הרחב (אך אנשים בכירים ומקושרים אולי מודעים להם, קונים בשביל עצמם ומזיזים את המחיר בהתאם).

  2. שלום אורן, האינפלציה בארה״ב גבוהה בהרבה ממה שכתבת. עם השנים המקבילה ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה״ב, שינתה את שיטת החישוב שלה. הסיבה לכך היא כדי לשלם פחות קצבאות לזכאים. יש מישהו בארה״ב בשם ג׳ון ויליאמס שיודע איך היה מקובל לעשות את החישוב, והוא מפרסם את המספרים באתר שלו. המספרים גבוהים ממה שציינת.

    • כן, כמובן. אך הסוחרים בוול-סטריט מתייחסים למספר הרשמי כאילו הוא הנכון, ומחליטים כיצד להשקיע בהתאם אליו. היות וריבית הפד לא הגיעה אפילו לשיעור האינפלציה הרשמי, הרי אין עוררין שמדובר בריבית ריאלית שלילית, אשר אינה מספיקה על מנת להילחם באינפלציה, ואפילו מעודדת אותה. ראינו כיצד הנראטיב של וול-סטריט שיחק תפקיד חשוב בבלימת מחיר הזהב מאז קיץ 2020. אך כעת נראה שהנראטיב הזה מתחלף.

      בברכת חג שמח!

      • אם אתה כבר מדבר על ריבית, ראיתי השבוע שמישהו מבריטניה בדק בכמה ירד כוח הקניה של חלק ממטבעות הפיאט מול זהב, ברבעון הראשון של השנה. להפתעתו, הפזו המקסיקני איבד הכי מעט, 1% סה"כ, מכח הקניה שלו. הסיבה לכך היא שמקסיקו התחילה להעלות את הריבית בערך שנה לפני המערב. במקסיקו הריבית גבוהה משיעור האינפלציה הרישמי.

        חג שמח

  3. הי אורן,

    אני מתמהמה לאחרונה עם רכישת מניות כריה. אני מרגיש שאנחנו בתקופה נכונה להכנס. המתנתי לראות אם הזהב ירד מתחת ל2,000$ והערב זה קרה. איך אתה רואה את הדברים, ז"א מחיר הזהב, מנקודת המבט של השקעה במניות?

    • מה נשמע?
      כפי שראית מן המאמר, אני מאוד אופטימי לגבי מחיר הזהב. מחסני בורסת הסחורות הולכים ומתרוקנים, והדבר מקשה על ביצוע מניפולציות במחירי המתכות היקרות. מי שמוכר אותן בחסר (שורט) לוקח על עצמו סיכון הולך וגובר.
      אך מניות הכורים הן נושא יותר מורכב. בשנים האחרונות הביצועים שלהן היו מאכזבים מאוד. השילוב בין עליית מחירי הדלק (מרכיב קריטי בעלויות הכרייה), ובין דישדוש מחירי הזהב הוביל אותן לשפל, כמו בראשית ימי הקורונה. אני אישית סבור שהשפל הזה היה בלתי מוצדק, אבל בעולם ההשקעות הצדק לא מעניין אף אחד. לאור העריצות השלטונית ההולכת וגוברת בעולם המערבי, וחוסר הכבוד כלפי זכות הקניין, ישנו חשש שגם אם מחיר הזהב יפרוץ ומניות הכורים יזנקו בהתאם, ממשל ביידן לא יאפשר למשקיעים ליהנות מכך. הוא ימסה אותן עד חורמה, ובמקרה קיצון עלול אף להלאים אותן. לפיכך יש הכרח להיזהר מאוד בהשקעה במניות הכורים, להיות כל הזמן עם האצבע על הדופק, מוכנים במקרה הצורך למכור אותן או לצמצם סיכונים (למשל על ידי מעבר מחברות כריה קטנות וולטיליות לחברות הגדולות והיציבות יותר). הסיפור יותר קשה וסבוך מכפי שחשבתי כשיצאנו לדרך, לפני למעלה מעשור (!). אנחנו לא ניצבים בפני ״סתם משבר כלכלי״, אלא בפני משבר שלטוני אשר יערער כל מוסכמה חברתית. לפיכך חוקי המשחק לא ידועים, ויש להתקדם בזהירות. בשורה התחתונה, לפי דעתי בוליון פיזי הוא ההשקעה הבטוחה ביותר שישנה כעת, אפילו אם התשואה שהוא מייצג צנועה בהשוואה. עדיף ציפור אחת ביד מאשר שתיים על העץ.

      • תודה על התשובה המפורטת!

        אני מסכים עם כל מה שאמרת לגבי ההתערבות הממשלתית והסכנה שבאגירת "נכסי נייר" בשלב זה. בזמן האחרון יש כל יום פרסום של בנק ישראל והרצון שלו להוציא לפועל את השקל הדיגיטלי.
        מאוד הייתי רוצה לרכוש עוד כסף פיזי אבל האישה לא מסכימה 😉

      • אורן שלום,
        כפי שאולי כתבתי בעבר, מנקודת המבט שלי יש עוד בעיה כאן בארץ עם מניות בכלל. כדי שבאמת אפשר יהיה לומר שהמניות שייכות לך, אתה צריך להשיג תעודה המעידה על כך מהחברה שקנית את המניות שלה. דבר שהוא כמעט בלתי אפשרי כאן בארץ. אם יש מישהו שיודע איך אפשר לבצע תהליך כזה בארץ אשמח לשמוע על כך. בעקבות ההבנה הזו, אני לא מחזיקה במניות. אני לא רוצה להחשף לסיכונים מהחברה שתחזיק ותסחור במניות עבורי.

      • נכון. זה עוד אלמנט של סיכון, שצריך לקבל כאשר מחזיקים במניות של כורים. למען הסר ספק, אני דווקא כן משקיע בהן, אולם באחוז יחסית נמוך מן הנכסים שלי, אשר תואם את רמת הסיכון. אני מעריך שאם יהיו בעיות עם מניות הכורים, זה יוביל לעלייה עוד יותר גדולה במחירו של הבוליון הפיזי (משום שיעמיד בסיכון את האספקה העתידית), ויפצה אותנו על ההפסד במניות.

      • זה נראה שהממסד משחק בחתול ועכבר עם האנשים מניח מלכודות גבינה ופיתוי מנגן על הרגש של האדרנלין ברווחים מידיים.

        חבריי הקרובים פתחו פערי מעמד ענקייים לידי כי בבעלותם נכסי נדלן ממינופים מטורפים לדעתם אנשים כמותנו פחדנים ולא יגיעו לרווחה כלכלית כי המזל הולך עם האמיצים.

        הרגשתי כי אין מצב כי הממסד יעניק לאנשים להנות מרווח ופירות ממניות כורים לכן כבר לפני שנה וחצי מכרתי את כולם לדעתי כמו שאמרת יש ללחוץ על הדוושה ברכישה פיסית של מתכות, בישראל מתכת כסף היא בזויה בגלל שהמוצר זול ואנשים פשוט מגחכים כאשר אני אומר להם זאת זה רק מעניק כי אנו פועלים נכון. פיסית פיסית וגם שם בשלב מסויים תגיע הרגולציה אבל לדעתי לא תחול רטרואקטיבית אלה רק לרוכשים עתידיים לאחר השבר הגדול.

      • הנדל״ן היה טוב מאוד למי שהיה מוכן לקחת סיכון ולהשתמש במינוף גבוה. אבל החכמים היו צריכים לצאת מהנדל״ן כבר לפני שנה, כשהדיבורים על העלאת ריבית רק החלו. מי שנשאר בנדל״ן (במיוחד להשקעה, ולא למגורים שלו עצמו) ויש לו מינוף גבוה, יאבד את הכל באותה הקלות שבה הרוויח. כולם מדברים על כך ששכר הדירה עומד לטפס, אבל יש גבול כמה אפשר לדרוש מאנשים. הרי המשכורות לא מטפסות באותו הקצב, ואנשים לא יפסיקו לאכול. בעלי דירות עלולים למצוא את עצמם ללא שוכרים, כאשר אנשים צעירים בלית ברירה ישובו להורים. ואת המשכנתה כמובן חייבים לשלם, בין אם הדירה מושכרת או לא. כך שהם עלולים לנסות כולם למכור בבת אחת, דווקא כשאין ביקוש, כי אנשים לא יכולים לקבל משכנתה. זהו מתכון למפולת מחירים. והמחיר היורד דווקא יגרום לקונים הפוטנציאליים להימנע מלקנות, כי אולי בחודש הבא זה יהיה יותר זול. העניין הוא שאמרתי את אותו הדבר בדיוק לפני עשר שנים. לא היה לי מושג כמה זמן זה יקח, ועד כמה יניחו לבועה להתנפח.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s