סוף ההמתנה

silver breakout

הבא נתחיל בחדשות המשמחות. אנו נמצאים כעת בתהליך של פריצה במחירה של מתכת הכסף. אמש טיפס המחיר מעל לקו המגמה אשר חיבר בין השיא של שנת 2011 ובין השיא של פברואר 2021 (מה שמכונה אירוע ה-silversqueeze). בכך הוא התגבר על המחסום הטכני החשוב ביותר אשר ניצב בפניו. בזאת יסתיימו כנראה שלוש שנים מתסכלות של קונסולידציה, אשר נמשכו מאז השיא של קיץ 2020. בתקווה, כך תסתיים גם תקופה אף יותר ארוכה של המתנה, מאז השיא של כל הזמנים אשר הושג בשנת 2011. במידה ונראה סגירה שבועית חזקה, מחיר הכסף צפוי להוסיף ולהתקדם, ולקרוא תיגר על רמת ה-$30 תוך פרק זמן קצר.

כפי שטענתי פעמים רבות בעבר, מחירה של מתכת הכסף נמוך באופן אבסורדי, וכלל אינו מכסה את עלות ההפקה. חברות הכרייה, ובמיוחד אלו אשר מתמחות בכריית כסף, אינן מצליחות לייצר רווחים כלשהם, ונמצאות על סף פשיטת רגל באופן כרוני. הדבר הוביל לתת-השקעה מתמשכת בחיפוש אחר מרבצים ובפיתוח מכרות חדשים. התוצאה הבלתי הנמנעת היא מחסור חמור במשאב החשוב הזה. על פי נתוני מכון הכסף, בשנת 2022 צרך השוק העולמי 237 מיליון אונקיות כסף יותר מאשר הופקו. הדבר מצטרף לגרעון של 51 מיליון אונקיות בשנת 2021.

גרעון זה אינו עומד להיפתר בקרוב. ישנה עלייה מתמדת בביקוש למתכת הכסף לשם ייצור תאים סולריים ושאר ישומים תעשייתיים. בד בבד, לנוכח האינפלציה והמשבר המחריף בענף הבנקאות, ישנה עלייה בביקוש לצרכי השקעה. אזרחי המדינות המתפתחות, אשר עניים מדי מכדי להרשות לעצמם זהב, מתחילים לפזול לעברה של המתכת הלבנה. במהלך שנת 2022, הודו לבדה ייבאה כ-300 מיליון אונקיות. אולם ההיצע אינו יכול לטפס בהתאם. כזכור, רוב הכסף בעולם מיוצר כתוצר לוואי של כריית מתכות אחרות כגון נחושת, עופרת ואבץ. גם אם המחיר יטפס בשנים הקרובות, מכרות אלו ככל הנראה לא יגבירו את פעילותם, משום שמחיר הכסף מהווה רק חלק קטן בשיקולי העלות-תועלת שלהם. כמו כן, פיתוח מכרות חדשים אורך שנים ארוכות, וכל השקעה שתבוצע בענף כעת תניב עלייה בתוצרת רק לקראת סוף העשור.

ישנן סיבות טובות להאמין כי מחיר הכסף ניצב בפני ״הסערה המושלמת״. הביקוש צפוי לזנק, בשעה שבה ההיצע מוגבל. בנוסף, לבנקים הגדולים ישנה פוזיציית שורט ענקית על מתכת הכסף, ואין שום סיכוי שיש ברשותם מספיק מתכת פיזית על מנת לכסות אותה. יתכן והם יתחמקו מלספק את הסחורה לכל המחזיקים בחוזים העתידיים הללו, ויאלצו אותם לקבל במקום זאת תשלום בדולרים. אך עצם הגילוי, שהבנקים מכרו לציבור כמויות עצומות של מתכת שאינה קיימת, צפוי לטלטל את השוק. אם גם לנוכח זאת המחיר הרשמי לא יזנק, הרי שהפרמיה על מתכת פיזית ללא ספק תזנק. כבר עתה הפרמיה על מוצרי הבוליון הבסיסיים ביותר עומדת על 20%. האם יתכן שהיא תטפס ל-50%? 100%? 200%? בהיעדרו של שוק חופשי, אנומליה מסוג זה בהחלט אפשרית.

בימים אלו, שבהם העולם שועט לעבר השקתם של מטבעות דיגיטליים וביטול השימוש בשטרות הנייר, זה נשמע מוזר לדון באמצעי מוניטרי בן אלפי שנים. אך אני בהחלט רואה תסריט שבו הציבור מצביע ברגליים, דוחה את המטבעות הדיגיטליים ומעדיף במקום זאת לסחור בכסף פיזי, על מנת להגן על פרטיותו ועל עצמאותו הכלכלית. הרשויות ללא ספק יעשו כמיטב יכולתן על מנת להניא את הציבור מלעשות זאת. יכולת התיכנות של המטבעות הדיגיטליים תאפשר להן לחסום קנייה ומכירה של המתכת היקרה. אך הדבר רק יוביל להתפתחותו של שוק שחור, שבו סחורות ושירותים ינתנו בתמורה למתכת פיזית, הרחק מעיניה של המדינה.

עידכון: אמש (יום שישי, ה-5 במאי) המתכות היקרות נסחרו במגמה שלילית. בארה״ב התפרסם דו״ח תעסוקה חיובי, אשר באופן אוטומטי מתפרש בעיני המשקיעים כמעניק לפדרל רזרב מרחב נוסף להעלות את הריבית (אף על פי שג׳רום פאוול כבר הבהיר כי הפדרל רזרב יחדל מהעלאות ריבית לעת עתה), מה שכביכול חיובי עבור הדולר ורע עבור הזהב. אולם למרות זאת, מחיר הזהב נסגר מעל 2000 דולרים לאונקיה (מספר עגול וחשוב מבחינה פסיכולוגית), ומחיר הכסף נסגר מעל לקו המגמה היורד אשר אותו הזכרנו במאמר זה. כך שהמצב אינו חד משמעי – מצד אחד הפריצה הטכנית אשר אותה תיארתי עומדת בעינה. אך מצד שני, על מנת לאושש אותה היינו מצפים מן המתכות לסגירה שבועית חזקה, אותה לא קיבלנו. לפיכך עלינו להמתין ולראות מה יתרחש בשבוע הבא. אם מחירי המתכות ימשיכו לסגת מכאן, פירוש הדבר שהייתה זו פריצה כוזבת. אם הם יפתחו את השבוע הבא באופן חיובי, יתכן ואכן אירעה פריצה כאמור. בכל מקרה, התחזית שלי לטווח ארוך נשארת בעינה – אני צופה כי המתכות היקרות יקבעו שיאים חדשים, כולל במונחים דולריים. אני רוצה להזכיר לקוראים כי בכל רגע נתון אנו עשויים לחוות ״התפרצות דפלציונית״, כלומר מיתון אשר מלווה במפולת בבורסה. למעשה, על רקע העלאת הריבית האגרסיבית של הפד והמשבר בענף הבנקאות, זהו נס שאירוע כזה טרם התרחש. באופן זמני, התפרצות דפציונית כזו עשויה לסחוף איתה כלפי מטה גם את מחירי המתכות היקרות, עד אשר הפדרל רזרב יכנע וישוב להדפיס דולרים כהרגלו בקודש.

אזהרה: הח"מ אינו בעל רישיון ייעוץ השקעות או כל רישיון פיננסי אחר. התכנים באתר זה אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצה לביצוע פעולה בנייר ערך, ואין לראות בהם תחליף לייעוץ השקעות מקצועי המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.

2 תגובות ל-“סוף ההמתנה

  1. שלום אורן
    מה שלומך?
    חושב שלא רע ביחס למחיר הכסף והזהב.
    מה אתה חושב יקרה אם הכלכלה תיכנס למיתון למרות שכרגע זה לא נראה שזה הכיוון אבל מי יודע.
    האם הכסף ימשיך לטפס?
    והאם לא נוצרת בועה במחירנ המתכות, כל דבר שהמחיר שלו עולה יותר מידי בזמן קצר מידי סופו לקרוס למחיר נמוך?

    • יבגני שלום –

      לדעתי הכלכלה האמריקאית בהחלט עשויה להיכנס למיתון עד סוף השנה, וכפי שרשמתי בעידכון שזה עתה הוספתי למאמר זה, זה ממש נס שזה טרם קרה. השילוב של העלאת ריבית אגרסיבית, בכלכלה ממונפת לעייפה, יחד עם משבר בנקאות אשר הולך ומעמיק, אמור להוביל למיתון.
      מה שאני מצפה לראות בזמן מיתון הוא בדיוק מה שראינו במשברים וקדמים – גל של פשיטות רגל, הן של תאגידים והן של אנשים פרטיים, מפולת בבורסה (אשר למרות כל מה שראינו במהלך שנת 2022 עדיין ״יקרה״ מאוד, על פי מגוון מדדים כגון מכפיל שילר, אינדיקטור באפט וכדומה), מפולת בנדל״ן (בדגש על הנדל״ן העסקי, כגון בנייני משרדים), מפולת בענף ההייטק (אשר יפגע קשה מאוד במדינת ישראל) ולדעתי גם מפולת בענף הקריפטו (אשר יש לו קורלציה הדוקה עם שוק ההייטק).
      באופן זמני, יתכן ומיתון כזה יוביל לנסיגה גם במחירי הסחורות, בדגש על נפט ומתכות תעשיות כגון פלדה ונחושת. מה יקרה ספציפית למתכות היקרות זאת שאלה טובה. אמנם הן נוטות לנוע יחד עם כל שאר הסחורות, אך לאור המשבר בענף הבנקאות והצורך בנכסי מקלט מחוץ למערכת הבנקאית ישנה אפשרות שהפעם יחמקו מן המפולת הזו.
      אך בניגוד למרבית הכלכלנים, אני אינני צופה שמיתון שכזה יביא סוף לאינפלציה. בטווח הארוך אני צופה שהאינפלציה נמצאת כאן כדי להישאר, וכי לאחר השוק הראשוני מחירי הסחורות ישובו לטפס, בהובלת המתכות היקרות והסחורות החקלאיות.
      האם ישנה בועה במחירי המתכות היקרות? הצחקת אותי. מחיר הזהב בקושי נגע בשיא שלו משנת 2020, ונמצא לא הרבה מעל השיא של 2011. כלומר בהסתכלות ארוכת טווח הוא עדיין שרוי בקונסולידציה מן המהלך הקודם שלו, בין שנת 2000-2011 (או ליתר דיוק, זה עתה יצא ממנה). על מנת להיכנס לבועה מחיר הזהב צריך לטפס עוד הרבה. לגבי מתכת הכסף המצב אף יותר ברור – היא נסחרת כרגע במחצית ממחירה משנת 1980! כיצד אפשר לטעון שנכס כלשהו נמצא בבועה, כאשר מחירו טרם קבע שיא חדש? יתרה מכך, אין כאן שום דבר מן המאפיינים של בועה ספקולטיבית – הציבור הרחב כלל לא מודע לקיומן של המתכות היקרות. הן עדיין נחשבות לנכס איזוטרי, ומעטים בלבד משקיעים בהן. ביום שבו תראה חנויות למכירת מתכות יקרות צצות בכל עיר, ותורים ארוכים משתרכים מחוץ לדלתן, אז תדע שהמתכות היקרות נמצאות בבועה. אנחנו רחוקים מאוד מהיום ההוא. עכשיו, יש להדגיש – אין זה אומר שהמתכות היקרות לא יכולות לחוות תיקון. תיקון בריא הוא תמיד אפשרי. אולם בסופו אני מצפה שהמתכות ישובו לטפס ולקבוע שיאים חדשים.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s