בנק ישראל מודה באשמה

Image

על פי רוב אני מעדיף לפרסם מאמרים ארוכים ומנומקים. אולם לעיתים אין בזה צורך, משום שכותרת אחת בעיתון מספיקה על מנת להחזיק פוסט שלם. ספציפית היום היתה זו הכרזתו של בנק ישראל כי במקרה של עליה בריבית מחירי הדירות עלולים לצנוח בחדות, ולסכן את יציבות הבנקים. הכרזה זו כה מהדהדת משום שבנק ישראל הוא הוא אשר הכניס את כלכלת ישראל למצב האיום הזה. כפי שהסברתי בבלוג זה פעמים רבות, מדיניות הריבית האפסית שהנהיג בנק ישראל במשך השנים האחרונות גזלה את התשואה של החוסכים הסולידיים. בצר להם, הללו הפנו את כספם לתחום הנדל"ן, תוך שהם משתמשים במשכנתאות נדיבות על מנת למנף את השקעתם. הביקוש המוגבר לדירות מגורים הביא לעליות מחירים ולהתפתחות בועה, אשר כל כולה נובעת מן הריבית הנמוכה מדי.

בעבר, התגונן בנק ישראל מפני הביקורת שהוטחה בו בטענה כי ענף הנדל"ן הוא סקטור קטן בכלכלת ישראל, וכי יותר חשוב להגן על ענפי הייצוא, אשר נפגעו כתוצאה מהתחזקותו המתמשכת של השקל. מדיניות הריבית האפסית נועדה להחליש באופן מלאכותי את השקל, ולאפשר לענפים אלו להוסיף ולהתקיים. כמובן שזהו קישקוש, משום שאין זה תפקידו של בנק ישראל להחליט אילו ענפים במשק ישגשגו ואילו נדונו לכליה. כל עסק פרטי צריך לחיות או לחדול על פי קריטריון אחד בלבד, והוא מידת הריווחיות שלו. כמו כן, כבר ראינו בארה"ב כיצד התפוצצות בועת נדל"ן מסוגלת לסחוף את המשק כולו למיתון קשה וארוך. כעת, מגלה בנק ישראל לחרדתו שהכניס את עצמו למילכוד. כל העלאת ריבית עלולה לפוצץ את הבועה ולהביא לירידת מחירים בשוק הנדל"ן. הבנקים, אשר העניקו בשנים האחרונות משכנתאות בהקפים דמיוניים, נמצאים עקב כך בסכנת התמוטטות. לפיכך בנק ישראל אשר אמון על יציבות הבנקים מנוע מלהעלות את הריבית, וחופש הפעולה שלו נחסם.

בפני בנק ישראל ניצבות כרגע שתי אלטרנטיבות, שלא ברור מי מהן יותר גרועה. הראשונה היא להעלות כבר עתה את הריבית, ולראות את תרחיש האימים שלו מתממש לנגד עיניו. השנייה היא לדחות את הקץ ולשמור את הריבית נמוכה במשך עוד שנה או שנתיים. במקרה כזה הבועה תתנפח עוד קצת, והמפולת שלאחריה תהיה אף גדולה יותר. למעשה ישנה אף אפשרות שלישית, והיא שגורם חיצוני כלשהו יפוצץ את בועת הנדל"ן מבלי שבנק ישראל יתערב כלל. התחדשות המיתון העולמי ואבטלה המונית אשר תנבע ממנו היא בהחלט גורם אשר עלול להביא לתוצאה כזאת. בשלושת המקרים ההשלכות יהיו קשות, ויהיו כרוכות בפשיטת רגל המונית של משקי בית, ובקריסתם של בנקים אשר תיאלץ את הממשלה להתערב ולחלצם מכספי משלם המסים.

על פי הודאתו של בנק ישראל עצמו, סטנלי פישר וממשיכתו בתפקיד קרנית פלוג אחראיים לאחת התסבוכות הכלכליות הגדולות בתולדותיה של מדינת ישראל. אני אישית סבור ששניהם צריכים לתת על כך את הדין. אני אף קורא להקמתה של וועדת חקירה ממלכתית, אשר תבדוק כיצד ניכס לעצמו בנק ישראל סמכויות כה מרחיקות לכת, עד כי השגיאות שביצעו ראשיו מאיימות כעת על עתיד המדינה כולה.

 

4 תגובות ל-“בנק ישראל מודה באשמה

  1. יש גם את האפשרות של העלאת ריבית הדרגתית מאוד, שתאפשר ללווים ולמלווים להסתגל למצב החדש. נראה שזה בערך מה שקורה עם הזהירות של בנק ישראל ושאר הבנקים המרכזיים לא לחזק את המטבע המקומי יותר מדי. אמנם זה לא יכול להפרש על אורך החיים של משכנתא, אבל לא בטוח שצריך, כדי למנוע משבר.

    • יוסף שלום –
      להזכירך, גם בימים שטרום התפוצצות בועת הסאב פריים בארה"ב הפד לא העלה את הריבית בחדות, אלא בהדרגתיות רבה לאורך שנתיים, מ-2004 עד 2006. הדבר לא מנע את פקיעתה של בועת הנדל"ן שם, אז מדוע שכאן יהיה זה אחרת?

      • אני חושב שזה בעצם פחות קשור לגובה הנומינלי של הריבית מאשר ביחס בינה לבין הריבית שהשוק היה קובע באופן עצמאי. אם ריבית הפד היוותה הרחבת אשראי משמעותית גם כשהיא היתה גבוהה, היא ניפחה בועה שגורמים חיצונייפ פוצצו כמו שהצעת. אז האופציה של עליה הדרגתית טובה רק אם היא עדיין עולה מספיק מהר כדי לצמצם את הפער עם הריבית "המקורית" כמו שמיזס קורא לה.

  2. פינגבק: פאניקה | מבוא לקלקלה·

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s