לא, קוראים יקרים. לא אושפזתי בבית חולים לחולי נפש (לכל הפחות עדיין לא). בית המשוגעים שאליו מתייחסת הכותרת הוא הבורסה בניו-יורק. כפי שאולי שמתם לב, מדד ה-S&P500 שרוי כעת פחות מ-10% מן השיא של כל הזמנים, אשר נקבע זמן קצר לפני התפרצות מגיפת הקורונה. מדד הנאסד״ק אף הגדיל לעשות, ונמצא אחוז אחד מעל לשיא של חודש פברואר. זה קורה בשעה שמיליון וחצי בני אדם נוספים בארה״ב הגישו בקשה לדמי אבטלה בשבוע החולף, וסך המובטלים החדשים עומד על קרוב ל-30 מיליון איש. זה קורה בשעה שמגוון מדדי ייצור רושמים את הערכים הנמוכים ביותר שלהם אי פעם, ושנתוני התוצר של הרבעון השני צפויים להתכווץ באופן מבהיל (מינוס 45.5% בשיעור שנתי, על פי מודל GDPnow, המפורסם על ידי סניף אטלנטה של הפדרל רזרב).
כל מי שעיניים בראשו מבין כי אנו שרויים במיתון, וכי החזרה המיוחלת לשגרה מעולם לא הגיעה. גם אם מספר הנדבקים בנגיף ה-COVID19 היה במגמת דעיכה, הנזק הכלכלי אשר נגרם כתוצאה מחודשי ההשבתה עודנו שריר וקיים. רבבות עסקים נסגרו, אירועים המוניים בוטלו ורכישות מתוכננות נדחו למועד בלתי ידוע. אבל מספר הנדבקים דווקא החל לאחרונה לטפס מחדש, והמומחים חוזים כי אנו בפתחו של גל שני של המגיפה, מה שמרמז שהגרוע מכל עוד לפנינו. הסיבה היחידה לכך שטרם הוכרז באופן רשמי על מיתון היא שמיתון מוגדר כשני רבעונים רצופים של התכווצות כלכלית. היות והנתונים מראים כי ברבעון הראשון של השנה כלכלת ארה״ב צמחה בשיעור מזערי של 0.3%, הרי שרק בתום הרבעון השלישי ישנו סיכוי שנדע בוודאות. אך כל מדד אחר שישנו ברשותנו, למעט מדדי המניות, מלמד שמדובר במיתון חריף ביותר. שפל כלכלי של ממש.
האופן שבו הבורסה השתקמה מן המפולת של חודש מרץ מעורר השתאות, אפילו בקרב אלו שכבר הפנימו שהמנוע העיקרי מאחוריה בעשור האחרון היה המניפולציות של הפד. מי שטרח ללמוד משברים קודמים יודע שבעקבות הנפילה הראשונית תמיד מגיע תיקון חד כלפי מעלה. אך בניגוד למקרי עבר שבהם הבורסה תיקנה בשיעור של 50 או 60 אחוזים, כאן אנו רואים תיקון של 90 עד 100 אחוזים, מה שגורם לאנשים רבים לחשוב שמדובר בתחילתו של שוק שורי חדש. אם הם צודקים, הרי זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה שבה הבורסה מתחילה לגאות מחדש לפני שהמיתון בכלל הוכרז. אך לדעתי הם טועים, וזהו לא יותר מאשר ״תיקון״ אשר יצא מכלל שליטה, מתודלק על ידי כמויות בלתי נתפסות של כסף זול מכיוונו של הבנק המרכזי. אני מסרב להאמין ששוק ההון התנתק מן הכלכלה האמיתית במידה כזו, שהוא מסוגל להמשיך ולגאות בהתבסס אך ורק על QE. בסופו של יום מחירי המניות אמורים לשקף את רווחיות החברות. בקרוב התאגידים ידרשו להציג את ביצועי הרבעון השני, ולא ניתן יהיה עוד להתעלם מן המציאות.
יש הטוענים כי מה שגורם לבורסה לגאות באופן מטורף שכזה הוא כניסתו לזירה של הציבור הרחב. אותם משקיעים קטנים ובלתי מתוחכמים, אשר נמנעו מלהיכנס לבורסה במשך כל העשור האחרון, בחרו ברגע הכי בלתי סביר על מנת לעשות זאת. האם אתם זוכרים כיצד לפני מספר חודשים טענתי בפניכם שהצ׳קים שממשל טראמפ שלח לכל איש, אשה וילד ברחבי ארה״ב ישמשו בוודאי לצרכים בסיסיים כגון רכישת מזון ותשלום עבור שכר דירה? ובכן, מסתבר שטעיתי לחלוטין. בשבתם משועממים בביתם, אמריקאים רבים החליטו שהם רוצים להשקיע את הכסף הזה דווקא במניות, כמו למשל זו של חברת השכרת הרכב ׳הרץ׳, אשר הכריזה לאחרונה על פשיטת רגל. רק משקיע בלתי מנוסה אינו יודע שמניות כאלה הן בעקרון חסרות ערך, שכן חובותיה של החברה גדולים מסך נכסיה. עובדה זו לא הפריעה למניית הרץ לטפס תוך שבועיים משפל של 40 סנט לשיא רגעי של 6.25 דולר, מה שמייצג ראלי של 1500%. הביקוש למניה היה כה גדול, שמנהלי החברה שקלו להנפיק מניות נוספות בהקף של 500 מיליון דולר. מי יודע? אולי המשקיעים בונים על חילוץ מכספי משלם המסים? דברים מוזרים מזה כבר קרו.
מי שהפך לגורו של המשקיעים החדשים הוא טיפוס בשם דיוויד פורטנוי, כוכב אינטרנט פרובוקטיבי אשר הקים את בלוג הספורט ותרבות הפופ Barstool sports. היות ומרבית אירועי הספורט בארה״ב התבטלו ולא ניתן היה להמר על תוצאותיהם, הוא פנה לעסוק בהימורים בשוק ההון. לטענתו, החוק הראשון בהשקעות הוא שמחירי המניות תמיד מטפסים, והחוק השני הוא שאסור לעולם לשכוח את החוק הראשון. הוא מתיימר להבין את הבורסה טוב יותר מן המשקיע האגדי וורן באפט, ולאחרונה אף החל לבחור מניות בעזרת שליפת אותיות אקראיות משקיק של משחק ׳שבץ-נא׳. הייתי קורא לו אידיוט, אלמלא העובדה שמדובר במולטי-מיליונר שעשה הון מהגיגיו השטותיים. בהחלט יתכן שהוא רק מנצל בציניות את תמימותם של מאזיניו, ואת הלהט הספקולטיבי אשר בו הם שרויים. בכל מקרה, הדבר מייצג היטב את חוסר ההיגיון של הראלי הנוכחי, ואת השפל המוסרי שאליו התדרדר הציבור האמריקאי.
נסיים בסיפורו העצוב של סטודנט בשם אלכסנדר קירנס מאוניברסיטת נברסקה, אשר הפיג את השיעמום בימי הסגר על ידי מסחר באופציות בשוק המניות. כתוצאה מתקלה באפליקציית המסחר ׳רובין הוד׳, החביבה מאוד על בני הדור הצעיר, הוא היה סבור כי איבד את כל חסכונותיו, וכי הוא חייב 730 אלף דולרים. הדבר הוביל אותו לשים קץ לחייו, על ידי כך שזינק מתחת לגלגליה של רכבת נוסעת. זוהי תזכורת לכך שלא הכל מצחיק ומשעשע במחלקה הסגורה, ושלטירוף הספקולטיבי ישנו מחיר אנושי. הנסיון מלמד כי הציבור הרחב נכנס לשוק תמיד ברגע הכי פחות מוצלח, כאשר המשקיעים הגדולים והמנוסים כבר מזמן עזבו אותו. האם זה סביר בעיניכם שדווקא הפעם החובבנים צודקים היכן שהמקצוענים טועים, או שמה גם הפעם זה יסתיים בדמעות?
26/6/2020 – עידכון: אמש, נתוני התוצר של הרבעון הראשון בארה״ב תוקנו בחדות כלפי מטה. כלכלת ארה״ב התכווצה בשיעור שנתי של 5%, הגרוע ביותר מאז שנת 2008. לפיכך, בשונה ממה שנאמר לעיל, אנו עשויים לקבל אישור רשמי לכך שכלכלת ארה״ב שרויה במיתון כבר ב-30 ביולי, הוא מועד פירסום נתוני התוצר של הרבעון השני.
פינגבק: ימים ללא בשורה | מבוא לקלקלה·