על חוט השערה

קשה מלאכתו של נביא הזעם. כאשר הוא טועה, כולם לועגים לו, ומאשימים אותו שהוא מפיץ חרדות לחינם. אך גם כאשר הוא צודק, איש אינו מכיר לו טובה. כולם המומים מן האסון שזה עתה התרחש, ושוכחים שקיבלו אזהרה מראש. אם יזכירו להם, רוב הסיכויים שיגיבו בחמת זעם, שכן אין דבר מתסכל יותר מצירוף המילים ״אמרתי לך״. ובכל זאת, נדרשת מידה רבה של ציניות ואנוכיות על מנת לראות את האסון מתקרב, ולא לנסות להזהיר את הציבור. לי אין את הציניות הזאת, ולפיכך אינני מסוגל לשתוק.

מה טענתי בפניכם, קוראים יקרים, מן היום הראשון שבו פתחתי את הבלוג הזה, לפני קרוב לעשור? שהמדיניות הקלוקלת של הבנקים המרכזיים ברחבי העולם תוביל בסופו של דבר לאינפלציה גבוהה. על החלק הזה אין עוררין, שכן האינפלציה הזו כבר עימנו. עוד טענתי, שהריבית האפסית ניפחה בועת ענק בשוקי המניות, האג״ח, הנדל״ן וכן הלאה, וכי בבוא היום הבועה הזו תתפוצץ. גם נבואה זו הולכת ומתגשמת לנגד עינינו. בהיעדר התמיכה המתמדת מן הפדרל רזרב, איבד בשנה האחרונה מדד ה-S&P500 למעלה מ-20% מערכו. מדד הנאסד״ק הגדיל לעשות ואיבד כ-35% מערכו. אך חמור אף יותר הוא המצב בשוק האג״ח, אותו נתח מן התיק שאמור היה להיות בטוח ומשעמם, והוכיח את עצמו כהפכפך ומסוכן. כך לדוגמה תעודת הסל TLT, אשר עוקבת אחר אגרות החוב ארוכות הטווח של ממשלת ארה״ב איבדה מאז פרוץ מגיפת הקורונה כ-50% מערכה (!). כל כלכלן אמור לדעת שזה מה שקורה לאגרות חוב בסביבה של ריביות מזנקות, אך רק מעטים מביניהם טרחו להזהיר את הציבור מבעוד מועד.

הנבואה השלישית והאחרונה, אשר השמעתי בפניכם פעם אחר פעם, כמו תקליט שבור, היא כי הנכס היחיד אשר יתפקד היטב בתקופה הקשה הזו הוא המתכות היקרות, ובראשן הזהב והכסף. חלק זה טרם התגשם, וממשיך להביא לנו תסכול רב. כידוע, בתחילת השנה פצח הפדרל רזרב בתהליך אגרסיבי של העלאת ריבית, במהלכו היא טיפסה מאפס ל-3.75%. לכל אורך הדרך הטלתי ספק ברצינות כוונותיהם של אנשי הפד. בעשור האחרון הם כה היססו להעלות ריבית, אפילו ברבע אחוז, עד שנדמה היה לי שהם מבלפים. ידעתי לבטח כי כלכלה כה ממונפת כמו זו האמריקאית אינה מסוגלת לעמוד בהעלאת ריבית שכזו, וכי הדבר יוביל בסופו של דבר למשבר פיננסי ולמיתון. הנחתי כי הפדרל רזרב אינו מעוניין בתוצאה שכזו, ולפיכך הייתי סבור שבשלב מסויים הם ישנו כיוון. אולם עד כה הדבר לא התרחש. למרות שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית (במחצית הראשונה של השנה), ולמרות השוק הדובי במניות ובאג״ח, הם מוסיפים לדבוק במסלול אשר קבעו לעצמם. הדבר הפיח אמון מחודש בחוסנו של הדולר, ויצר בקרב ציבור המשקיעים את הרושם המוטעה, שהמתכות היקרות אינן נחוצות.

אך אני מבטיח לכם, במוקדם או במאוחר הפדרל רזרב יאלץ לשנות כיוון. כבר עתה תלוי המשק העולמי על חוט השערה. רמת החוב השוררת כיום כה גבוהה, עד כי כל העלאת ריבית דוחפת אותו קרוב יותר לחדלות פירעון. במוקדם או במאוחר משהו יישבר, ולפד לא תהיה ברירה אלא לשוב ולהדפיס דולרים, כדי לחלץ את כולם מן המשבר. אינני יודע בדיוק כיצד הדבר יתרחש. האם תהיה זו מפולת פתאומית בבורסה? זינוק פתאומי בתשואות האג״ח הממשלתי (כפי שקרה לאחרונה בבריטניה)? משבר בשוק המשכנתאות (כפי שאירע ב-2008)? קפיצה חדה באבטלה? קריסה של מוסד פיננסי חשוב? איש אינו יכול לומר בוודאות. הדבר היחיד אשר מובטח לנו, שחידוש המדיניות המוניטרית המקלה ימוטט את הדולר, ועבור הזהב והכסף ישמש כדלק טילים.

ישנו דבר מה שעליכם לדעת לגבי המתכות היקרות, אשר אותו לא תשמעו מתקשורת ההמונים – מחסניהם של שני המאגרים הגדולים בעולם לזהב ולכסף, ה-COMEX בניו-יורק וה-LBMA בלונדון, הולכים ומתרוקנים. אף שמחיריהן מדשדשים, יש מי שמודע לערכן האמיתי וחוטף אותן מכל הבא ליד. תארו לעצמכם איזו מהומה תתרחש ביום שבו המחסנים הללו יתרוקנו כליל, ובורסת הסחורות לא תוכל עוד לספק סחורה פיזית לאלו אשר מחזיקים בחוזים עתידיים. חוקי הבורסה מונעים ממנה מלפשוט רגל במקרה כזה, ומאלצים את הקונים להסתפק בסכום שווה ערך בדולרים, בהתאם למחיר הספוט. אך השמועה מן הסתם תתפשט כאש בשדה קוצים, וכולם ימהרו לרכוש מתכת פיזית מכל מקור אחר, לפני שהיא תיגמר. במקרה שכזה, מדפיהם של כל סוחרי הבוליון צפויים להתרוקן בין לילה, והפרמיה תזנק בהתאם. מתחילת 2021, מחסני הכסף של ה-COMEX בקטגוריית registered (אשר עומדת למכירה) איבדו כ- 75% מתכולתם. בדומה, מחסני הזהב בקטגוריית registered איבדו כ-40% מתכולתם. בקצב הנוכחי, מחסנים אלו צפויים להתרוקן תוך מספר חודשים.

ישנו גורם אחד אשר עשוי לקרב את הקץ, והוא בחירות האמצע בארה״ב, אשר מתקיימות היום. במהלך השנתיים האחרונות, על אף שהפדרל רזרב נקט במדיניות מוניטרית מצמצמת, היווה הממשל הפדרלי משקל נגד, בעזרת מדיניות פיסקלית מרחיבה. בהחלט יתכן שהטריליונים אשר ג׳ו ביידן שפך על הכלכלה האמריקאית (במסגרת חוקים מגוחכים כגון ״החוק להפחתת האינפלציה״) הם אשר מנעו ממנה מלשקוע במיתון חריף יותר (ובאופן זה ליבו את מדורת האינפלציה). במידה והרפובליקנים ינצחו בבחירות הנוכחיות, והדמוקרטים יאבדו את הרוב שלהם בסנאט ובבית הנבחרים, סביר להניח שממשל ביידן לא יוכל עוד לבזבז בהקף שכזה. כל חוק שהבית הלבן ייזום יתקל בהתנגדות מצד הקונגרס, והממשל הפדרלי יקלע לשיתוק מוחלט. לפיכך אני סבור שניצחון סוחף של הרפובליקנים יוביל את ארה״ב למשבר עמוק, וכי את הביטוי לכך נראה במדדי המניות בקרוב מאוד.

14 תגובות ל-“על חוט השערה

  1. איך לדעתך ישפיע ההיפוך על שוק האקוויטי?
    זה לא יהפוך חברות או נכסים ליעילים פתאום כנראה, יש כאלה שטוענים שהכסף ילך ברובו לסחורות, מעבר לזהב וכסף
    והשאלה הנוספת היא, האם הדולר שהיווה הגנה מדהימה בשנה האחרונה יאבד את הכוח שלו?
    כי זה אמור לקרות במקביל

    • שלום עידן – רבים סבורים שחזרה של הפדרל רזרב למדיניות מרחיבה יסייע גם לשוק המניות. הם סבורים כך משום שזה היה המצב במשך העשור האחרון – כל שלב נוסף בתוכנית ההרחבה כמותית הוביל לשיאים חדשים בבורסה. אך כפי שאמרת, אני סבור שכעת המצב השתנה, ואם הפד ישוב להדפיס כסף, הוא יזרום לשוק הסחורות ולא למניות. כך שנקבל מה שהוא לכאורה פרדוקס – בורסה נופלת במקביל לאינפלציה גבוהה.
      לגבי הדולר, אינני סבור שהוא חזק כפי שכולם סבורים. הוא חזק רק בהשוואה למטבעות פיאט אחרים כגון האירו, היין או הפאונד. אולם בהשוואה לסחורות ומוצרים פיזיים הוא מוסיף לאבד מערכו, ולראייה קצב האינפלציה הגבוה, הממאן להירגע. אם הפדרל רזרב יחדל מלהעלות את הריבית , גם החוזק היחסי הזה יעלם, ומימדיה האמיתיים של האינפלציה יחשפו.

    • רציתי להעיר בקשר לדולר. שמעתי היום פרשן מחו"ל שדיבר על כך שנשיא סין שי אמור להגיע בקרוב לערב הסעודית. המטרה שלו היא כנראה סגירת עיסקה לצירוף ערב הסעודית ל BRICS. אם עיסקה כזו תחתם זה לא יעבור בצורה טובה עם ארה"ב, כי זה יהווה איום ישיר על הפטרודולר.

    • מבחינה טכנית את בהחלט צודקת. הכסף השלים זה עתה תצורת ״ראש וכתפיים״ הפוכה, אשר אמורה לשאת אותו ל-24 דולרים לאונקיה. גם הזהב פרץ סוף סוף מקו המגמה היורד שבו היה שרוי מאז חודש מרץ. אך אחרי שנתיים של אכזבות, אני נזהר מלחגוג את המאורע הזה. לאור כל מה שהתרחש בתקופה הזו, הייתי מצפה שמחיר הזהב כבר מזמן יהיה מעל 3000 דולר לאונקיה, ומחיר הכסף יקבע שיא חדש של כל הזמנים. נחכה ונראה.

  2. אחלה פוסט, כרגיל.

    לא הבנתי למה ציפייה למיתון גורמת להיפוך של עקום התשואות..
    יש לך הסבר לזה פה באתר?

    • לתופעה של היפוך עקומת תשואות האג״ח ישנם מספר הסברים, שעד היום לא הצלחתי להחליט איזה מהם הוא המשכנע ביותר. ההסבר הרווח הוא שכאשר הבנק המרכזי מעלה את הריבית קצרת הטווח, הוא דוחף תאגידים ממונפים לעבר חדלות פירעון, מה שמעלה את הסבירות למיתון, מה שמניע את המשקיעים למכור מניות ולרכוש במקומן אגרות חוב ארוכות טווח (אשר נחשבות לנכס מקלט), מה שמפחית את הריבית ארוכת הטווח (משום שבאגרות חוב ישנו יחס הפוך בין המחיר לתשואה). כתוצאה מכך הריבית קצרת הטווח הופכת לגבוהה יותר מן הריבית ארוכת הטווח, ועקומת התשואות מתהפכת. אם החשש מפני מיתון מתממש והבורסה קורסת, המשקיעים ימכרו את אגרות החוב שלהם ויחזרו לקנות מניות (אשר עכשיו יחסית זולות), וכתוצאה מכך הריבית ארוכת הטווח תזנק. במקביל הבנק המרכזי יפחית את הריבית קצרת הטווח כדי להילחם במיתון, וכך עקומת התשואות תשוב ותתיישר.

    • בזמנו חישבתי שמטבע של עשר אגורות כבר שווה 11 אגורות בשווי המתכת שבו. אבל זה היה כאשר מחיר הנחושת הגיע לשיא. אני בטוח שבשנים הקרובות מחירי המתכות ימריאו באופן כזה, שמטבע של עשרה אגורות יהיה שווה אף יותר, ואנשים ישובו להתייחס אליהם בכבוד.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s